Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Christina opererad – för cancer

Prinsessan Christina mår efter omständigheterna bra, enligt hovet.Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Christina är syster till kungen.Foto: / Suvad Mrkonjic EXP

Prinsessan Christina fick diagnosen blodcancer – och tvingades till ett mycket svårt beslut.

Nu meddelar hovet att den stamcellstransplantation hon valde att genomgå har gått bra.

– Prinsessan Christina mår efter omständigheterna bra, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

I oktober förra året gick hovet ut med uppgiften om att prinsessan Christina, en av kungens systrar, drabbats av blodcancer. Under flera månader genomgick hon cellgiftsbehandlingar, som dessvärre inte gav något resultat.

Christina ställdes då inför ett val. Om hon ville kunde läkarna försöka med en stamcellstransplantation, vilket innebär att man får nya blodbildande stamceller. Åtgärden är mycket krävande och väldigt påfrestande för kroppen.

Expressen erfar att hon vid årsskiftet samlade familjen som gemensamt bestämde sig för att Christina skulle prova en stamcellstransplantation. Hovet berättade under våren att prinsessan skulle genomgå transplantationen, men var mycket förteget om när, hur och var transplantationen skulle göras.

Hovet: "Christina mår bra"

"Under de närmaste månaderna kommer prinsessans och familjens hela kraft att fokusera på behandlingen", skrev hovet i ett pressmeddelande.

Men nu bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren för Expressen att transplantationen har genomförts.

– Stamcellsoperationen är genomförd. Prinsessan Christina mår efter omständigheterna bra, säger hon.

I anslutning till transplantationen är det vanligt att patienten isoleras eftersom immunförsvaret är kraftigt nedsatt.

Håller sig hemma

Prinsessan Christina har den senaste tiden hållit sig hemma på Slottsbacken, mittemot Stockholms slott, där hon och maken Tord Magnuson är bosatt. Tord Magnuson närvarade vid "Noppes" begravning i slutet av mars i år, men utan Christina vid sin sida.

Prinsessan Christina är den yngsta systern till kungen. Christina är den mest välkända av kungens systrar och hon uppges också vara den som står kungen allra närmast. Hon gifte sig 1974 med generalkonsul Tord Magnuson. Paret har tre söner: Gustaf, Oscar och Victor. Genom sitt giftermål med en icke-kunglig man avstod prinsessan Christina från sin ställning som kunglig prinsessa men fick ändå hederstiteln Prinsessan Christina, fru Magnuson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.