Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Christina har blodcancer

Prinsessan Christina drar ner på sina officiella åtagandenFoto: Sven Lindwall
– Vi får hålla alla tummar vi kan för att hon ska bli frisk, säger prins Daniel till Norran.Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
<p>"Hagasessorna" på prins Carl Philips och Sofias bröllop. </p>Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Prinsessan kommer att genomgå behandlingar under hösten men mår i övrigt förhållandevis bra, skriver hovet på sin hemsida. Foto: Sven Lindwall
<p>Prinsessan Christina och Tord Magnusson.</p>Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES

Prinsessan Christina har drabbats av cancer för andra gången och påbörjade behandling i början av veckan.

Kungafamiljen har under en längre tid känt till cancerdiagnosen.

– Jag har ju vetat om det här länge och det är klart att det är förskräckligt, säger systern prinsessan Birgitta.

Prinsessan Christina, fru Magnuson

- Född 1943. Kallas Titti av familjen och vännerna. Har vigt sitt liv åt kampen mot cancer och orättvisor, och för jämlikhet.

- Familj: Gift med Tord Magnuson. Paret har sönerna Gustaf, Oscar och Victor, som alla är nära vänner med kungabarnen.

Prinsessan Christina har drabbats av kronisk blodcancer. Diagnosen ställdes under hösten och behandlingen har påbörjats under veckan, efter läkarens rekommendation.

– Kungafamiljen har informerats under hösten. Självklart är ett sådant här besked, för alla familjer, något väldigt tråkigt, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef, och tillägger:

– Hon mår förhållandevis bra, och det är viktigt att få fram det. Prinsessan Christina fick diagnosen och information om den här cancern under hösten, och har påbörjat behandlingar, enligt rekommendation av läkare.

Kungafamiljen har känt till diagnosen länge, berättar Christinas syster, prinsessan Birgitta, för Expressen.

– Jag har ju vetat om det här länge och det är klart att det är förskräckligt, säger hon.

Prinsessan Christina är kungens syster och uppges vara den som står honom allra närmast. För familjen är beskedet ytterst tungt.

För lokaltidningen Norran berättar prins Daniel om hur kungafamiljen påverkats av det tuffa beskedet.

– Det är otroligt sorgligt och för alla som har drabbats av en sjukdom själv eller hos en nära anhörig så vet man att det är otroligt tungt och svårt. Vi får hålla alla tummar vi kan för att hon ska bli frisk, säger prins Daniel till Norran.

Trappar ner i programmet

Sjukdomsbeskedet innebär att prinsessan kommer att dra ner på antalet åtaganden i sitt officiella program under en tid framöver.

– Prinsessan är engagerad i många olika frågor. Den här diagnosen kommer att kräva en hel del behandling under hösten. Därför vill prinsessan vara öppen informera, framför allt alla arrangörer till evenemang som hon är engagerad i, att det kan bli förändringar i hennes program, säger Margareta Thorgren.

Men tillägger:

– Prinsessan hoppas att det inte blir för många ändringar i programmet, utan hon ha möjlighet – utifrån vad hälsan tillåter – genomföra en del program under hösten.

I ett pressmeddelande skriver hovet att prinsessan Christina mår "förhållandevis bra" och att hon kommer att genomföra de åtaganden som hälsan tillåter.

Prinsessan Christina och hennes familj hoppas att omgivningen har förståelse för situationen och låter Prinsessan genomgå nödvändig behandling i lugn och ro.

Har haft bröstcancer

Prinsessan Christina har tidigare haft diagnosen bröstcancer, något som hon berättade om 2010. Sedan dess har hon haft ett stort engagemang för att uppmärksamma cancerfrågor.

– Jag fick opereras tre gånger och jag har genomgått både cellgiftsbehandling och strålning. Men jag är glad och tacksam över att Sverige är världsledande på det här området, berättade hon då i en intervju med Aftonbladet.

Prinsessan Christina är den yngsta systern till kungen. Christina är den mest välkända av kungens systrar och hon uppges också vara den som står kungen allra närmast.

Christina och de äldre systrarna Margaretha, Birgitta och Désirée kallades under barndomen i folkmun för Hagasessorna.

Hon gifte sig 1974 med generalkonsul Tord Magnuson. Paret har tre söner: Gustaf, Oscar och Victor. Genom sitt giftermål med en icke-kunglig man avstod prinsessan Christina från sin ställning som kunglig prinsessa men fick ändå hederstiteln Prinsessan Christina, fru Magnuson.

I början av året debuterade prinsessan Christina som författare. I "Dagar på Drottningholm" guidar hon hemma hos kungafamiljen på Drottningholms slott och delar med sig av sina privata minnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.