Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Christina avvecklar sina uppdrag

Prinsessan Christina fyller 75 den 3 augusti och siktar nu mot pension.Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Cancerbehandlingen har gett insikt om att prinsessan Christina vill fokusera på nära och kära sista tiden i livet. Därför avvecklar hon sina uppdrag för kungahuset.Foto: JONAS EKSTRÖMER/ TT NYHETSBYRÅN

Efter 45 år i kungahusets tjänst lämnar prinsessan Christina nu över sina uppdrag till nya generationer, skriver Dagens Nyheter.

– Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, säger hon.

Prinsessan Christina – eller Christina Magnuson – föredrar att slippa tituleringar. Och nu är hon på väg att bli pensionerad från uppdragen som kommer med att vara prinsessa. Den 3 augusti fyller hon 75 och senaste tiden har hon avvecklat sina uppdrag, berättar hon i en intervju med TT som DN publicerar. 

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, säger hon.

 

LÄS MER: Hagasessan Christina är tillbaka efter sjukdomen 

 

Förra året behandlades hon för blodcancer – med gott resultat. Men sjukdomen blev en påminnelse om livets förgänglighet. 

”Bara ett stycke bror och jag”

När den gamle kungen, Gustav VI Adolf gick bort för 45 år sedan tog hennes yngre bror Carl Gustaf över som Sveriges statschef. Deras tre äldre systrar var redan gifta och borta ur bilden vid den tiden. 

– Vi var inte så många i början på 1970-talet när både min mor och min farfar gick bort. Då var det bara ett stycke bror och jag. Så det var inte mycket annat att göra än att hugga i och ta hand om det som skulle göras, säger Christina Magnuson.

Själv ärvde hon sin mammas, prinsessan Sibyllas, uppdrag och fick därmed åta sig en hel del uppgifter som hon inte skulle ha valt själv – men hon åtog sig dem med glädje. Kronprinsessan Margaretas Minnesfond som stiftades av Sveriges kvinnor med bland andra LO:s kvinnoförbund och Fredrika Bremer-förbundet var ett sådant uppdrag.

Nu känner hon att det är uppdrag som har gett henne inblick i civilsamhället och ideella krafters betydelse. 

Självklart att vara öppen med cancern

Men Christina Magnuson är framför allt känd för sitt engagemang i både svenska och internationella Röda Korset. Hon var också ordförande för den första organisationen för att förebygga aids och hiv i Sverige – Stiftelsen Noaks Ark-Röda Korset.

 

LÄS MER: Christinas glädje efter cancerbehandlingarna 

 

Hon har också engagerat sig i cancerforskning och donationer till cancerforskning. När hon 2010 drabbades av bröstcancer var det en självklarhet att vara öppen med sjukdomen som ett bidrag till spridningen av kunskap och medvetenhet om sjukdomen.

– Möjligheten att överleva och gå vidare även med en cancersjukdom har blivit så oändligt mycket större. Jag sitter här i dag. Det hade jag nog inte gjort för tio år sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.