Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Birgittas hälsoknep: Så håller hon sig alert vid 82

Prinsessan Birgitta säger sig ha ärvt sin sportiga sida av sin far, Gustaf Adolf. ”Med honom fick vi rida, tolka på skidor efter en bil och göra allt som mamma inte ville att vi skulle göra”, har prinsessan berättat.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Birgitta har 19 i handicap. Helst spelar hon golf varje dag på klubben Santa Ponsa på Mallorca, där hon är hedersmedlem. (Bild från 2012 då Cecilia Hagen intervjuade prinsessan).
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Birgitta mötte sitt livs kärlek, prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, kallad Hansi, på en språkresa i München. De vigdes 1961 och även om de levde åtskilda sedan 1990 så förblev de gifta fram till ”Hansis” död 2016.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Barbro ”Lill-Babs” Svensson var en av prinsessan Birgittas bästa vänner. Här är de tillsammans på välgörenhetstillställningen ”Barngolfen” i Mölndal (2011).
Foto: FREDRIK HESSMAN / IBL BILDBYRÅ
Segerdebut i Borgholm 1955. Det gällde damdubbel i öppen klass och till motståndare hade prinsessan Birgitta och finska mästarinnan Marie Arni stockholmskorna Ingrid Eggert och Märta Engdahl.
Foto: TT NYHETSBYRÅN REPORTAGEBILD
Prinsessan Birgitta på en internationell fäktningstävling, 1960.
Foto: FOLKE HELLBERG / DN

Hon må vara 82 år, men prinsessan Birgitta är fortfarande i högsta grad fysiskt aktiv.

Varje förmiddag klockan 11 anländer hon till golfklubben Santa Ponsa på Mallorca för att gå en 18-hålsbana.

Caddie eller golfbil vill hon inte veta av, men så är prinsessan också utbildad gymnastikdirektör och har gett ut en grammofonskiva om hur man ”spänstar sig” i form.

Just i dag är det ”bara” tretton grader varmt, men solen skiner över den prunkande golfanläggningen som ligger på sydvästra Mallorca, bara 25 minuter med bil från Palma, och berget Puig de Galatzó skymtar i bakgrunden.

– Prinsessan Birgitta och hennes vänner har precis anlänt och beställt en kopp kaffe med socker i för att lugna sina nerver inför den fyra-fem timmar långa golfrundan, berättar en anställd på Santa Ponsa.

Redan som barn bekantade sig prinsessan Birgitta med golfsporten, då som caddie åt pappa Gustaf Adolf. I sitt sommarprat berättade hon att hon fick en hel krona om hon bar klubborna åt sin far och att det på den tiden räckte till mycket godis. (Bild från ”Barngolfen” till förmån för Drottning Silvias barnsjukhus, 2008).
Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN

Han lovar att höra med prinsessan om hon har tid att prata en stund i telefon med Expressen, men prinsessan Birgitta låter hälsa att hon är angelägen om att komma ut på golfbanan så snart som möjligt.

– Jag tycker om det så mycket för att jag får vara ute i naturen, jag rör på mig och det är trevligt och väldigt socialt. Då har man någonting att prata om hela tiden när man umgås. Här mår jag väldigt bra, har prinsessan Birgitta tidigare berättat för tidningen S.

Prinsessan har 19 i handicap.

– Det är inget bra, men är man gammal så spelar det ingen roll, har hon förklarat för Expressen. 

Prinsessan Birgitta är ett välbekant ansikte på golfklubben

Hon är hedersmedlem i Santa Ponsa och går gärna runt och berömmer spelare som gör perfekta puttar eller slagit fina utslag. Prinsessan syns också ofta hjälpa till att leta bollar i ruffen. 

Många här vet förvisso att hon är prinsessa, men Birgitta har berättat hur mycket hon uppskattar att slippa det svassande och fjäskande som hon många gånger kunde uppleva hemma i Sverige innan hon som 24-åring lämnade landet.

– Jag älskar att vara utomlands där inte alla tittar och fjantar. Om någon tycker om mig här så vet jag att vänskapen är äkta, har prinsessan Birgitta sagt.

Sista familjebilden. Prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla med barnen, fr v prinsessan Margaretha, prinsessan Christina, prinsessan Desirée och prinsessan Birgitta. I mammas famn, prins Carl Gustaf.
Foto: OKÄND

Det var också en av de saker som prinsessan tyckte bäst om med att utbilda sig till gymnastikdirektör på Gymnastiska Centralinstitutet, GCI: att hon bemöttes som en i gänget.

– Ju äldre jag blev, desto större blev mitt behov av att ta mig ut. Min bästa tid i Sverige, absolut, var de två åren på GCI där jag fick vara tillsammans med ”vanliga” människor. Och blev behandlad precis som en av dem, förklarade prinsessan 1997 i en intervju med Svenska Dagbladets Karin Thunberg.

Och i sitt sommarprat i P1 2009 sade prinsessan: 

– Jag ville egentligen bli massör, men det tyckte inte hovet om. Hovet bestämde allt på den tiden och ansåg inte att det var passande för en prinsessa att gå den utbildningen och sedan gå på sjukhus och massera folk. Frisklinjen på GCI gick an. Jag blev gymnastikdirektör och har ju alltid älskat sport och friluftsliv, så det är jag lycklig för.

Jag ville egentligen bli massör, men det tyckte inte hovet om.

Lärde känna Sven Tumba på Gymnastiska Centralinstitutet

Det var också under studietiden som prinsessan träffade sin ungdomskärlek, ishockeylegendaren Sven Tumba. De förblev vänner för livet, men det var först i deras respektive memoarer som de medgav att de faktiskt en gång var ett par.

Prinsessan Birgitta och hockeylegendaren Sven Tumba förblev vänner ända fram till hans död och prinsessan är även nära kompis med Svens hustru Mona Tumba. Prinsessan har bland annat hjälpt till att samla in pengar till Tumbas arbete för barn i Sydafrika.
Foto: KRISTER HANSSON / IBL BILDBYRÅ

Redan som barn intresserade sig prinsessan Birgitta för idrott. Hon hatade pianolektionerna som mamma Sibylla en gång i veckan tvingade henne att ta hos ”pianotanten” och lyckades till slut övertyga föräldrarna om att få spela tennis i stället. Med tanke på att gammelfarfar kung Gustaf V var så förtjust i den sporten var det svårt för Sibylla och Gustaf Adolf att säga nej.

Fakta / Engagerad i klimatfrågor och välgörenhet

NAMN: Birgitta Ingeborg Alice, prinsessa av Sverige och Hohenzollern.

ÅLDER: 82.

YRKE: Gymnastikdirektör.

BOR: Våning i Santa Ponta på Mallorca. 

FAMILJ: Barnen Carl Christian (född 1962), Désirée (född 1963) och Hubertus (född 1966) med familjer. Fem barnbarn.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Som nummer två i en skara på fem barn. Bodde på Haga slott till dess att hon var tio år, men familjen flyttade efter pappans död till Stockholms slott där barnen bodde i en del av slottet med barnskötaren Nenne Björnberg.

MAMMA VAR: Prinsessan Sibylla (1908-1972).

PAPPA VAR: Prins Gustaf Adolf (1906–1947). 

UTBILDNING: Gymnastikdirektör vid Gymnastiska Centralinstitutet (GCI). 

KARRIÄR: Arbetade en kort tid som gymnastiklärare. Har gett ut träningsskivan ”Spänsta med Birgitta” med tillhörande häfte (1967). Biografin ”Min egen väg” (1997). Sommarvärd i P1 (2009). Engagerad i klimatfrågor och välgörenhet, det sistnämnda gärna i kombination med golftävlingar. 

Pappan var en duktig ryttare, skidåkare och skridskoåkare och han lärde Hagasessorna att uppskatta friluftsliv. I sitt sommarprogram redogör prinsessan Birgitta för hur förargad hon var över pappans uppfattning att barn inte skulle ha stavar när de åkte skidor, ”för alla andra barn fick ha det”. Men med Gustaf Adolfs bakgrund som fäktare som argument lyckades prinsessan Birgitta senare driva igenom att hon skulle få ta fäktningslektioner, ett önskemål som till en början fick prinsessan Sibylla att se på Birgitta som om hon var som ett spöke.

– Jag blev en bra fäktare efter hand. Det var underbart. Jag hade Martin Kronlund som fäktningslärare och blev tillfrågad om att delta i olympiaden i Tokyo, men gifte mig innan dess och flyttade från Sverige, sade prinsessan i ”Sommar i P1”.

Prinsessan Birgitta är känd för att gå sin egen hand. Hon blev en duktig fäktare, trots att mamma Sibylla nog hade föredragit att Birgitta hade satsat på pianospel.
Foto: FOLKE HELLBERG / DN

Gifte sig med en prins och fick tre barn

Prins Johann Georg av Hohenzoeller som 1961 blev hennes man och som Birgitta fick tre barn med var konsthistoriker. Även om de förblev gifta fram till prinsens död för tre år sedan så bodde de efter 1990 på olika håll: hon på Mallorca och han i Tyskland. Prinsessan har tidigare förklarat att parets intressen utvecklades åt olika håll:

– Han sa ofta ”du med din dumma sport”. Det var tråkigt att höra, för sport är det bästa som finns för ungdomar, har prinsessan Birgitta sagt i en tidigare intervju. 

Prinsessan Birgitta av Sverige och brudgummen Johan Georg von Hohenzollern under vigselceremonien. Till vänster skymtar marskalkarna kronprins Carl Gustaf och Mikael Bernadotte; till höger tärnorna prinsessan Benedikte av Danmark och prinsessan Christina av Sverige.
Foto: SCANPIX

Prinsessan har berättat att hon saknar närheten till sina tre barn och fem barnbarn i Tyskland, men hon reser regelbundet dit och umgås med familjen.

Apropå friskvårdsintresset sade Birgitta inför sin 80-årsdag till Svensk Damtidnings Anna von Koch: 

– Det känns underbart om man får vara så pigg, frisk och glad som jag är. Det är inte alla som får det. Jag är så tacksam för att jag får vara frisk. Det är den bästa gåva man har i livet.

80-årsdagen år 2017 firade prinsessan Birgitta med fest på Drottningholms slott.
Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Prinsessan Birgitta om sitt vilda tonårsliv 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.