Hemliga planen för Silvias fest

Drottning Silvia firar sin födelsedag på söndag med en privat fest på Drottningholms slott.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Kungens syster prinsessan Birgitta väljer att nobba drottningens födelsedag för att kunna fira jul med sin familj i Tyskland.
Foto: TOMMY HOLL / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Christina och maken Tord Magnuson deltar alltid i drottningens födelsedagsfirande.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Kungen och drottningen skojar på ett seminarium på Oscarsteatern.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Drottning Silvia under ett firande tidigare i veckan.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Grattis drottningen! I dag fyller Silvia 75 år, vilket ska firas med en stor fest på Drottningholms slott.

Gästlistan är hemlig – men klart är att prinsessan Birgitta uteblir. 

– Det är tråkigt men så är det. Mina barn och barnbarn är viktigare, säger prinsessan Birgitta.

Det har varit firande i flera dagar inför drottning Silvias 75-årsdag på söndag.

Hon uppmärksammades bland annat med ett seminarium och konsert på Oscarsteatern i Stockholm tidigare i veckan, och i onsdags uppvaktade hela det officiella Sverige drottningen på Slottet.

Men den riktiga festen blir på själva födelsedagen – då kungen och drottningen står värdar för en privat tillställning i hemmet på Drottningholms slott där enbart särskilt inbjudna personer är välkomna.

– På själva födelsedagen har drottningen valt att hålla det relativt litet och fira den tillsammans med nära och kära, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Birgitta firar jul med barn och barnbarn

Hon fortsätter:

– Jag kan tyvärr inte gå in på hur deltaljplanerna ser ut för ett privat firande. Det firas med familjen och nära vänner.

Kommer festen vara på kvällen eller hela dagen?

– Det är traditionellt firande, det brukar börja på morgonen och så är det säkerligen i år också, men återigen så är det privat.

Drottning Silvia: Hoppas träffa alla

Drottningen är själv inte involverad i planeringen.

– Jag har lämnat det till min familj. Så det är inte så mycket jag kan berätta, men jag hoppas att jag kommer att kunna träffa alla, har Silvia sagt till TT.

Förutom kungen och drottningens egna barn med respektive är även de fyra Hagasessorna, kungens systrar, bjudna till festen.

Men prinsessan Birgitta väljer att nobba drottningen.

Eftersom födelsedagen är en dag innan julafton har hon i stället valt att åka till sina barn i tyska München för att fira den annalkande helgen tillsammans med dem – och på så vis tacka nej till sin svägerska.

– Nej, jag gör inte det, jag firar jul med mina barn i München och barnbarn. Man kan ju inte vara överallt och de är så stor familj så jag tror att det räcker, säger hon.

Prinsessan Christina och maken Tord deltar i firandet

Hon förklarar att beslutet beror på att hon väljer att prioritera sin egen familj.

– Det är tråkigt men så är det. Mina barn och barnbarn är viktigare och man kan ju inte åka fram och tillbaka så det går inte. De är inte bjudna så då får man välja var man vill vara någonstans.

Prinsessan Christina och hennes make Tord Magnuson kommer däremot att vara på plats på Drottningholms slott för att fira 75-åringen.

– Ja, då kommer vi vara där. Vi brukar vara det, vi har varit på alla födelsedagar hittills tror jag. Så det blir samma som förra året och förförra året och året innan det och så vidare, säger Tord Magnuson.

Blir det något firande utöver det vanliga i år när det är en 75-årsdag?

– Det får vi se när vi kommer dit, det vet inte vi, vi är bara gäster, säger Tord Magnuson.

"Jag tror att alla systrar firar med sina familjer"

När drottningen firades på Oscarsteatern tidigare i veckan närvarade enbart prinsessan Christina av drottningens svägerskor. Enligt hovet skulle prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Margaretha i stället hylla drottningen på själva födelsedagen.

Men så verkar inte bli fallet, då mycket tyder på att prinsessan Christina är den enda av kungens systrar som kommer till Drottningholms slott på söndagen.

Tord Magnuson tror inte att någon av de andra Hagasessorna komma delta i födelsedagsfirandet, då även prinsessan Margaretha som bor i Storbritannien och prinsessan Desirée som bor i Västergötland väljer att göra som prinsessan Birgitta och prioritera sina egna familjer.

– Jag tror att alla systrar firar med sina familjer, så de kommer inte till Stockholm någon av dem, säger Tord Magnuson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.