Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Birgitta: ”Det lockar inte mig”

Det här är svenska kungahuset
Prinsessan Birgitta flyttade från Sverige som 24-åring.
Foto: ROBERT BÖRJESSON

Prinsessan Birgitta, 82, lever sitt liv i Santa Ponsa på den spanska semesterön Mallorca – och hon längtar inte hem, säger hon till Svensk Damtidning.

– Nu kommer ju den svenska vintern, och då blir det kallt och ruskigt… Det lockar inte mig precis! Jag har det så bra här på Mallorca, vi har 29 grader här i dag.

Birgitta är kungens storasyster och känd som en av de fyra Hagasessorna. 

I en intervju med Expressen i somras beskrev hon uppväxten på Haga slott som en ”gyllene bur”.

– Vi fick inte göra någonting! Ingenting! Jag hade inte varit på en restaurang, ett diskotek eller någonting innan jag gifte mig. Jag var bara hemma. Jag kunde inte ens tala i telefon. Ingenting. Det var på ont och gott, men vi har klarat oss, sade hon.

Redan som 24-åring lämnade hon Sverige för Tyskland, när hon gifte sig med prins Johann Georg av Hohenzollern Sigmaringen, som avled 2016. Paret fick tre barn: Carl Christian, 57, Désirée, 56, och Hubertus, 53.

Då vill Birgitta hem till Sverige

Sedan 17 år bor hon på Mallorca. Där spelar 82-åringen golf i stort sett dagligen.

– Jamen vill man så klarar man det! Det är bara att göra! Och så är det nyttigt och bra för kroppen och allt möjligt, säger hon till Svensk Damtidning.

Men även om hon ogillar den svenska vintern klappar hennes hjärta fortfarande för fäderneslandet.

– Ja visst gör det det! Jag är ju svensk och jag är ju född i Sverige, säger hon till Svensk Damtidning.

Och en dag vill hon trots allt återvända, avslöjade hon för Expressen i somras. Det är i Sverige hon vill få sin sista vila.

– Jag har frågat min familj om att när jag inte finns mera till så hoppas jag... jag har frågat om jag får komma tillbaka till Haga och ligga hos mina föräldrar, det har jag faktiskt gjort.

I somras intervjuade Expressen prinsessan Birgitta i Spanien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.