Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Beatrice: ”Jag känner mig som en bluff”

Prinsen kritiseras för vänskapen med Jeffrey Epstein.
Prinsessan Beatrice tillsammans med sin partner Edoardo Mapelli Mozzi.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prins Andrew.Foto: SANG TAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Beatrice av Storbritannien säger att hon ”varje dag känner sig som en bluff”.

Dottern till prins Andrew var en av talarna under en konferens för ”inspirerande kvinnor” i London tidigare i veckan.

Den 31-åriga prinsessan hyllades av deltagarna för sina ärliga ord om att våga vara sig själv.

Prinsessan Beatrice har gjort sitt första offentliga framträdande sedan hennes far, prins Andrew, fick sparken från sina offentliga kungliga uppdrag av drottning Elizabeth.

Trots dramatiken bakom de kungliga kulisserna gjorde prinsessan ett hyllat framträdande under Women in Cable Telecommunications julkonferens.

Hon uppmanade de församlade deltagarna att sträva efter ”äkthet” och att våga vara själv själva.

Beatrice: Jag har ”bluffsyndrom”

Prinsessan Beatrice har hyllats på sociala medier för att hon öppnade upp om att inte känna sig tillräcklig och att hon tvivlar på sig själv.

– Man måste hitta ett sätt att vara sig själv, att vara autentisk. Jag lider av ”bluffsyndromet” varje dag, men det är något vi alla måste bemästra, säger prinsessan Beatrice.

Bluffsyndromet, efter engelskans ”impostor syndrome”, drabbar främst högpresterande kvinnor som misstror sin egen framgång och är övertygade om att den beror på tur, eller rätt tajmning, och att de inte förtjänar den.

https://twitter.com/RebeccaMPike/status/1202304858507882496

VAD ÄR BLUFFSYNDROMET

Fenomenet ”impostor syndrome” – som översätts till bluffsyndromet på svenska, myntades av psykologiforskarna Pauline Rose Clance och Suzanne Imes på 1970-talet. 

Clance hade märkt att många av de mest framgångsrika kvinnliga studenterna hon stötte på i sitt yrke inte tyckte att de förtjänade sin välgång. 

Trots att de var högpresterande upplevde de att den framgång de nått berott på grund av tur, rätt tajmning eller andra tillfälligheter, och de oroade sig för att bli påkomna med att inte vara så duktiga som andra trodde.

Tecken på ”bluffsyndromet” är bland annat att en person bortförklarar sin framgång, att hen är rädd att blir ”avslöjad” som inkompetent – trots att det inte finns någon grund till detta– och att hen har svårt att ta emot komplimanger om intelligens eller prestation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.