Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsens känslosamma miljötal – om sönerna

Prins Carl Philip tillsammans med miljöminister Karolina Skog höll han under tisdagen anföranden i Ulriksdals Slott i Solna, med anledning av 70-årsjubileumet av IUCN.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Som beskyddare av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) – en titel som prinsen haft sedan 2012 – är miljön en fråga som ligger honom nära hjärtat.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Under tisdagen höll prins Carl Philip ett brinnande miljötal i Ulriksdals slott.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Smältande isberg, naturkatastrofer och ett utrotningshotat djur- och växtliv – klimathotet engagerar många.

Under tisdagen höll prins Carl Philip ett brinnande miljötal i Ulriksdals slott. 

– För situationen är inte bara allvarig. Den är akut, säger prinsen i talet. 

Som beskyddare av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) – en titel som prinsen haft sedan 2012 – är miljön en fråga som ligger honom nära hjärtat. 

Tillsammans med miljöminister Karolina Skog höll han under tisdagen anföranden i Ulriksdals Slott i Solna, med anledning av 70-årsjubileumet av IUCN. 

https://www.instagram.com/p/BjFReWwF6dM/?taken-by=karolinacyklar

På sitt Instagram-konto har miljöminister Karolina Skog (MP) lagt upp ett kollage med bilder från dagen.

"HKH prins Carl Philip är beskyddare av IUCN vars arbete varit ovärderligt för att lyfta frågan om att skydda biologisk mångfald", skriver hon. 

I ett känslomässigt tal där prinsen inledde med att berätta om hur det är att bli pappa, framförde han sin oro över klimatpåverkningar och dess yttersta konsekvenser. 

– Mina pojkar och jag tittar ofta i böcker om djur tillsammans. Ni vet, böcker där man kan höra djurens läten samtidigt som man tittar på bilder av dem. Mina pojkar älskar de här böckerna och att få höra lätena!, sa prins Carl Philip och fortsatte: 

– Men när vi tittar i böckerna – då vet jag att några av de här arterna snart är på väg att försvinna. Att den här noshörningen, tigern eller hajen snart kan höra hemma i en historiebok i stället. Att mina söner kanske aldrig kommer få höra de här lätena i verkligheten.


I anslutning till talet hölls en presentation om miljön i Solna av kommunens representanter, sedan fick prinsen och miljöminister Karolina Skog en guidad tur längs Igelbäckens naturreservat.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

LÄS MER: 250 nya förslag för att rädda klimatet 


Rundtur på naturreservatet

– Det här är ingen rolig insikt. Men jag tror ändå att den är bra – eftersom den kan leda till engagemang och förändring. Och det behövs! För situationen är inte bara allvarlig. Den är akut.

Mycket av dagen har gått ut på att prata om hur man värnar om grönområden i Stockholms stad, berättar hovets pressekreterare Ulrika Näsholm. 

I anslutning till talet hölls en presentation om miljön i Solna av kommunens representanter, sedan fick prinsen och miljöminister Karolina Skog en guidad tur längs Igelbäckens naturreservat av barn från en skolklass i Solna.

Vad pratade prinsen och miljöministern om?

– Det kan jag inte gå in på exakt, men de samtalade om miljön, djuren och vikten av att ha naturreserverat i Stockholm, säger Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog. 


LÄS MER: Klimatforskaren: ”Mer optimistisk än jag varit på länge” Prinsens tal vid Ulriksdals Slott i sin helhet:

Fru statsråd,

Mina damer och herrar.

Först vill jag hälsa er hjärtligt välkomna till Ulriksdals slott.

För två år sedan blev jag pappa för första gången. I dag har vi två små underbara pojkar. Att få vara med när de upptäcker världen - det är en fantastisk upplevelse!


Men man inser också, att den värld som våra barn upptäcker är delvis en annan än den vi lärde känna när vi var barn.

Mina pojkar och jag tittar ofta i böcker om djur tillsammans. Ni vet, böcker där man kan höra djurens läten samtidigt som man tittar på bilder av dem. Mina pojkar älskar de här böckerna och att få höra lätena!


Men när vi tittar i böckerna – då vet jag att några av de här arterna snart är på väg att försvinna. Att den här noshörningen, tigern eller hajen snart kan höra hemma i en historiebok i stället. Att mina söner kanske aldrig kommer få höra de här lätena i verkligheten.


Det här är ingen rolig insikt. Men jag tror ändå att den är bra – eftersom den kan leda till engagemang och förändring. Och det behövs! För situationen är inte bara allvarlig. Den är akut.


Vi måste göra allt vi kan för att rädda och bevara naturliga miljöer. Vi måste skapa en värld där människor och natur kan samexistera. Och vi måste göra det genom att samarbeta.


I dag är IUCN en unik, samlande kraft, med mer än 1 300 medlemsorganisationer och ett nätverk av 10 000 experter världen över.


Mot denna bakgrund blir IUCN en stark kraft inte minst i samtal på hög nivå med bland annat stater, regeringar och nationalparker.


Jag är stolt över att Sverige var med och grundade IUCN för 70 år sedan. Jag är tacksam för möjligheten att vara en av organisationens beskyddare.


Och nu ser jag fram emot att höra mer om allt det som IUCN har gjort fram till i dag och era tankar framöver – och hur vi alla kan bidra framåt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.