Bröllopstårtan innehöll jordgubbar, rabarber och pistage. Foto: Jonas EkstromerBröllopstårtan innehöll jordgubbar, rabarber och pistage. Foto: Jonas Ekstromer

Bröllopstårtan innehöll jordgubbar, rabarber och pistage.

 Foto: Jonas Ekstromer
Prinsen skar upp den futuristiska tårtan med ett svärd. Foto: Jonas EkstromerPrinsen skar upp den futuristiska tårtan med ett svärd. Foto: Jonas Ekstromer

Prinsen skar upp den futuristiska tårtan med ett svärd.

 Foto: Jonas Ekstromer
Tårtan hade en överraskande ingrediens, som prinsen valt. Foto: Jonas EkstromerTårtan hade en överraskande ingrediens, som prinsen valt. Foto: Jonas Ekstromer

Tårtan hade en överraskande ingrediens, som prinsen valt.

 Foto: Jonas Ekstromer

Prinsen valde udda ingrediensen i tårtan

Publicerad

Här är prinsessan Sofias och prins Carl Philips spektakulära bröllopstårta.

Brudparet har valt en futuristisk modell med smak av jordgubbar, rabarber och pistage - som Carl Philip skär upp med hjälp av ett svärd.

Det har länge varit en stor hemlighet vilken typ av bröllopstårta prinsparet skulle välja till sin stora dag.

Däremot har det varit klart att det är Mattias Ljungberg, som driver Tössebageriet i Stockholm, och Konditorlandslaget som fått uppdraget att ansvara för tårtbaket.

Som förberedelse har de bland annat träffat historikern Peder Lamm och talat om traditionen med bakverk vid bröllop - vilket gav en viss fingervisning om att det kunde bli en traditionell skapelse.

Men brudparet valde i stället att gå i rakt motsatt riktning.

"Han ville ha pop rocks i tårtan"

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllopstårta är ett futuristiskt och designat bakverk med lysande dekorationer - och en överraskande smaksensation.

- Prinsen hade en önskan och det var att han ville ha pop rocks i tårtan, ett godis som sprakar i munnen, säger konditorn Roy Fares till SVT.

Övriga smaker i tårtan är jordgubbe, rabarber och pistage.

Prinsen valde dessutom att skära första biten till sin brud på ett minst sagt spektakulärt sätt då han tog fram ett stort svärd som redskap.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade en elva våningar - och tre meter - hög tårta som vägde 250 kilo och bestod av lager med bland annat mandelmarängbotten, chokladkrisp, champagnemousse och smultroncurd.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill valde en mindre konventionell version som bestod av en och en halv meter hög pyramid av 700 små macarons som låg på en specialgjord plexiglasställning med rosor i botten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.