Prinsarnas nanny erbjuds miljonskadestånd av BBC

Prinsarnas attack mot BBC.
Prinsessan Diana lurades att ställa upp på intervjun med Martin Bashir.
Foto: Nils Jorgensen/REX / TT NYHETSBYRÅN
Prinsarna Harry och Williams barnflicka ska ha erbjudits ett miljonskadestånd av BBC.
Foto: PHILIPPE HUGUEN / AP/ TT

BBC erbjuder prinsarna Harry och Willimas gamla nanny ett miljonskadestånd.

Orsaken är lögner från programledaren Martin Bashir för att få till den omtalade intervjun med prinsessan Diana 1995.

Tiggy Legge-Bourke, numera Tiggy Pettifer, var prins William och prins Harrys barnflicka mellan 1993 och 1999. Hon var också en nyckelfigur när Martin Bashir, programledare för BBC:s Panorama, säkrade intervjun med prinsessan Diana 1995. Intervjun blev en av sin tids mest omtalade. Prinsessan berättade om otrohet, psykisk ohälsa och skandaler – och bara en månad senare skilde sig Diana och prins Charles. 

Internutredningar på BBC har visat att Bashir ljög och fabricerade dokument för att få till intervjun. Han ska bland annat ha sagt till Diana att Charles var förälskad i barnflickan och att de hade flugit iväg på en tvåveckors semester tillsammans. 

Enligt Daily Telegraph ska Bashir även ha visat dokument för Diana som skulle bevisa att Tiggy Legge-Bourke hade genomgått en abort. 

Martin Bashir nekar till anklagerlserna

BBC – som har bett om ursäkt för händelserna – ska nu ha erbjudit Tiggy Legge-Bourke skadestånd på motsvarande mer än 1,1 miljoner kronor för Bashirs tilltag. Bashir själv nekar till att ha spridit rykten om nannyn och i förra veckan slog en polisutredning fast att det inte finns några bevis för att han gjorde sig skyldig till något brottsligt.

Tidigare i år har prinsarna uttalat sig om BBC:s interna granskning.

– Jag känner en obeskrivlig sorg över att BBC:s misslyckanden bidrog starkt till hennes rädsla, paranoia och isolering, som jag minns under hennes sista år, sa prins William då.

Williams bror prins Harry är ännu hårdare.

”Den här kulturen av exploatering och oetiska beteenden skapade en kedjereaktion som i slutändan tog min mammas liv. Till de som har tagit ansvar, tack för att ni nu gör det”, skrev han i ett uttalande.


Bildbeviset på att prins Harry minns fel

Hävdade i Oprah-intervjun att han ”inte fick cykla som barn”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.