Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsarna Charles och William bakom beslutet om Andrew

Drottningen har beslutat att kasta ut Andrew från det brittiska kungahuset.
Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / POLARIS IMAGES
Prins William och prins Charles låg bakom drottningens beslut.
Foto: ANDREW MILLIGAN / AP/ TT NYHETSBYRÅN

Prins Charles och prins William krävde att prins Andrew skulle kastas ut från det brittiska kungahuset.

Drottningen höll med och förstod att beslutet var det rätta – men det var motvilligt.

– När det blir allvar har hon förmågan att veta vad som är bäst för institutionen och kommer att agera som statschef, inte som mamma, säger en källa till Daily Mail.

Prins Andrew kastas ut från det brittiska kungahuset. I ett kort meddelande från Buckingham Palace meddelads att han inte längre har kvar sina militära titlar och att han inte längre får kallas hans kungliga höghet. 

Detta efter skandalen där drottningens son anklagats för våldtäkter på den då 17-åriga Virginia Giuffre – och efter att det stod klart att domaren nekat Andrews yrkanden om att lägga ner hennes stämningsansökan.

Nu säger källor inom hovet att det, efter domarens beslut, förts diskussioner i familjen om hur man ska gå vidare och att prins Charles och prins William varit drivande i beslutet att tvinga bort Andrew, skriver Daily Mail.

– Det här handlar om hela monarkins överlevnad, till varje pris. Det är det som det alltid har handlat om och alltid kommer att handla om, säger en källa till tidningen.

Andrew på 90 minuter långt möte med drottningen

Andrew kallades under onsdagen till sin mor, drottningen, för ett 90 minuter långt möte. Hans advokat som försvarar honom mot våldtäktsanklagelserna följde med, men fick sitta kvar i bilen och vänta utanför Windsor Castle.

Dessförinnan hade prins William varit på Windsor. 

– Det var ett obarmhärtigt och snabbt beslut som ska ha rekommenderats av prinsen av Wales (Charles) och hertigen av Cambridge (William) och sanktionerats av drottningen, säger en källa. 

– De har tagit det här beslutet för att skydda institutionen. Det följer samma modell som separationen från Harry och Meghan. Borttagandet av titlar och beskydd gör att de nu kan säga att de inte är direkt inblandad.

Andra källor uppger att beslutet lär ha smärtat, eftersom Andrew alltid har ansetts som drottningens favoritbarn – men liksom med Harry och Meghan visste hon att det var nödvändigt att agera för att skydda monarkin.

Epsteins hemliga avtal – betalade miljoner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.