Prins Philip hyllas med eget fempundsmynt

Prins Philip hyllas med ett mynt i Storbritannien.
Foto: The Royal Mint / Pressbild
Drottning Elizabeth och prins Philip.
Foto: STEVE PARSONS / AP TT NYHETSBYRÅN

2,5 månad efter sin död hyllas nu prins Philip med ett eget mynt. Fempundsmyntet kommer att finnas i en begränsad upplaga och ses i första hand som ett samlarobjekt.

Den 9 april dog drottning Elizabeths make prins Philip, 99 år gammal. Nu kommer den brittiske prinsen att hyllas av det brittiska kungliga myntverket med ett eget fempundmynt. 

På lördagen presenterades myntet i samband med försvarsmaktens dag.

– Det här är en passande hyllning till en man som berört och inspirerat så många människor runtom i världen med sin långa tjänstgöring, säger Rishi Sunak vid myntverket i presentationen av myntet.

Designen av myntet står konstnären Ian Rank Broadley och på myntet är det en bild på prinsen och ingraverat står det ”HRH The Prince Philip, Duke of Edinburgh 1921-2021”.

Det kommer att vara tillåtet att handla och betala med myntet men det kommer främst att ses som ett samlarobjekt eller ett minne och kommer att finnas i en begränsad upplaga.

Så var prins Philips begravning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.