Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Oscar kommer att få fem faddrar

Norska kronprinsessan Mette-Marit blir fadder till prins Oscar.Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Kronprins Frederik, här med sin fru Mary, blir fadder till prins Oscar.Foto: Sanna Dolck / KVP
Oscar Magnusson blir också fadder till Oscar.Foto: Janerik Henriksson / Scanpix / SCANPIX SWEDEN
Kronprinsessan Victorias lillasyster prinsessan Madeleine blir fadder till Oscar.Foto: Sven Lindwall
Prins Daniels kusin Hans Åström blir också fadder till Oscar.Foto: Björn Tilly/BILDBYRÅN
<p>Prins Oscar får fem faddrar.<br></p>Foto: KUNGAHUSET.SE
Prins Oscar har fått titeln hertig av Skåne. Hans vapensköld är ritad av Henrik Dahlström, heraldisk konstnär, Riksarkivet.Foto: Kungahuset.se
Prins Oscar har, i egenskap av hertig av Skåne, även fått ett namnchiffer som består av initialen O krönt med en prinskrona.Foto: Kungahuset.se
Prins Oscar gjorde officiell debut på morfar kungens 70-årsdag.Foto: Sven Lindwall
1 / 10

Det blir fem faddrar.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har bestämt sig vilka som ska blir gudföräldrar till prins Oscar.

H.K.H. Kronprins Frederik, H.K.H. Kronprinsessan Mette-Marit, H.K.H. Prinsessan Madeleine, kusinen Oscar Magnuson och kusinen Hans Åström ska finnas med framme i Slottskyrkan.

Det är nu snart mindre än en dag kvar till att prins Oscar ska döpas inne i Slottskyrkan.

Förberedelserna är nu i full gång och de sista detaljerna finslipas.

Expressen kan nu berätta att den så viktiga detaljen med gudföräldrar är sedan en tid tillbaka klar och kronprinsessan Victoria och prins Daniel har valt att ge hedersuppdraget till fem personer som står famljen nära.

Prins Oscar får fem faddrar

Vid ickekungliga dop brukar antal faddrar variera från en till tre personer. Victoria och Daniel väljer nu att utse fem gudföräldrar och orsaken är att de inte vill förbise någon i de kungliga kretsarna, familjen eller vännerna.

 

LÄS MER: Unik inblick – så blir prins Oscars dop

 

Norska kronprinsessan Mette-Marit blir fadder till prins Oscar.Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Prins Daniels kusin Hans Åström blir även han fadder.Foto: Björn Tilly / BILDBYRÅN
Prinsessan Madeleine blir fadder till Oscar.Foto: Sven Lindwall
Danske kronprins Frederik blir fadder till Oscar.Foto: Sanna Dolck / KVP
Kronprinsessan Victorias kusin Oscar Magnusson blor även han fadder.Foto: Janerik Henriksson / Scanpix / SCANPIX SWEDEN

Med en kunglig person är regeln den att minst en eller två av gudföräldrarna måste vara kungliga och inte tillhöra familjen. Så även i det här fallet där kronprinsessan Victoria och prins Daniel har utsett kronprinsessan Mette-Marit av Norge och kronprins Frederik av Danmark.

Från familjen har prinsessan Madeleine hela tiden stått överst på listan. Det var prins Carl Philip som fick förtroendet när prinsessan Estelle döptes 2012.

Sedan har kronprinsessan Victoria och prins Daniel utsett varsin vän som gudföräldrer. Oscar Magnuson är son till prinsessan Christina och kusin till kronprinsessan Victoria.

Även Daniel väljer en kusin som gudförälder - bandykungens Hans Åström. Trippla VM-guld, två SM-guld, Årets man i svensk bandy 1998, svensk skyttekung 1997 och skyttekung i VM 1999. Av Bollnäsfansen kallad Hans Majestät.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.