Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Prins Oscar busade runt före kungliga kortegen

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prinsessan Estelle och prinsessan Madeleine i kortegen.Foto: Pelle T Nilsson
Prins Oscar och mamma kronprinsessan Victoria.Foto: PELLE T NILSSON
Prins Oscar passade på att busa lite innan den kungliga kortegen.Foto: PELLE T NILSSON
Hela familjen: Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar.Foto: Pelle T Nilsson
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia, prins Oscar och prinsessan Estelle.Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Kungafamiljen firade traditionsenligt nationaldagen på Skansen.

På bilder såg man en glad prins Oscar i väntan på den kungliga kortegen – som busade med drottning Silvia.

Prinsessan Estelle roades av dansare på Sollidenscenen under firandet.

Under dagen har kungen och drottningen besökt Ludvika och Borlänge för att fira den svenska nationaldagen. 

Sedan återvände kungaparet till huvudstaden för att fortsätta firandet. 

Till tonerna av nationalsången inleddes kortegen strax före klockan 18 och lämnade Slottet i Stockholm för att ta kungafamiljen till Skansen på Djurgården. 

Prins Oscar passade på att busa lite före den kungliga kortegen.Foto: PELLE T NILSSON


Kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine fanns med – däremot saknades Chris O'Neil som valt att stanna hemma i USA eftersom prins Nicolas och prinsessan Leonore är sjuka. 

Prinsessan Adrienne är i Sverige men deltog inte i kortegen eller firandet på skansen.  

Så firar kungafamiljen nationaldagen

Inför kortegen sågs prins Oscar busa runt vid Slottet. Han sprang ut utanför slottsportarna och tittade ut genom kolonnerna innan drottning Silvia dök upp för att lyfta upp den lilla prinsen. Därefter samlades hela familjen för fotografering nedanför Logården.  

I den första vagnen satt kungen, drottningen, prinsessan Sofia och prins Carl Philip och vinkade till publiken som tagit sig till Slottet, samtidigt som en orkester spelade nationalsången. Däremot syntes inte prins Alexander och prins Gabriel till. 

I den andra vagnen åkte prinsessan Madeleine tillsammans med prins Daniel och kronprinsessan Victoria och deras barn prinsessan Estelle och prins Oscar som båda log, skrattade och vinkade till publiken.  

Därför saknades prins Oscar

Klockan 18.30 anlände kortegen till skansen där bland andra talmannen Andreas Norlén höll tal inför publiken och kungafamiljen. Men av barnen var det bara prinsessan Estelle som följde firandet från första parkett i publiken. Prins Oscar, tre år gammal, fick nöja sig med kortegen. 

– Precis som med prinsessan Estelle så åkte prins Oscar med i häst- och vagnen men deltog inte under firandet vid Sollidenscenen, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovet. 

Riksdagens talman Andreas Norlén inledde firandet på scenen. 

– Det är en ära för mig att få hälsa er alla varmt välkomna till kvällens nationaldagsfirande. Vi gör det traditionsenligt genom att utbringa ett fyrfaldigt leve för hans majestät och kungafamiljen, sa han.

Anne Lundberg bar samma klänning igen

Klockan 20.00 inleddes sändningen i SVT som leddes av Anne Lundberg som var klädd i samma klänning som förra året. 

– Ni märker att vi satsar på återvinning, sade programledaren. 

På scen stod Carola Häggkvist och Bishara Morad för varsitt musikframträdande. Den tidigare schlager-vinnaren framförde sin gamla hitlåt ”Säg mig var du står” inför en bejublad publik. 

Tillsammans med Semmy Stahlhammer framförde Maele Sabuni ett dans- och fiolnummer – vilket såg ut att roa en leende prinsessan Estelle i publiken. 

I publikhavet syntes även politiker i form av Moderaternas Ulf Kristersson, Miljöpartiets Isabella Lövin, Centerpartiets Annie Lööf, Liberalernas Jan Björklund, kulturministern Amanda Lind (MP). 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.