Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Harrys första ord efter beslutet

Meghan och Harry blir av med sina kungliga titlar.
Prins Harry och Meghan.Foto: STEVE PARSONS / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Harry och Meghan.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth.Foto: JOE GIDDENS / AP TT NYHETSBYRÅN

I ett långt och känslosamt tal på en välgörenhetsmiddag i London bröt prins Harry till slut tystnaden om sitt och Meghans beslut att lämna kungafamiljen. 

Han hade ”inget annat val”, säger prinsen enligt Mirror.

– Storbritannien är mitt hem och en plats jag älskar. Det kommer aldrig förändras, säger prins Harry under söndagen. 

Det är första gången som han uttalar sig om det beslutet som har skakat det brittiska kungahuset. 

– Jag har vuxit upp och känt ett så stort stöd från många av er och jag har sett hur ni har välkomnat Meghan med öppna armar när ni såg mig hitta den kärlek och lycka som jag alltid velat ha, säger han. 

”Ni tog mig under era vingar”

Det var inte ett lätt beslut att lämna kungafamiljen, säger Harry i talet:

– När Meghan och jag gifte mig var vi förväntansfulla, vi var hoppfulla, och vi var redo att tjäna landet. Därför ger det mig stor sorg att vi har kommit ända hit. Beslutet som jag har tagit att jag och min fru ska dra oss tillbaka är inget jag tar lätt på. Det var så många månader av samtal efter så många års utmaningar. Och jag vet att jag inte alltid har gjort rätt, men nu hade jag inget annat val. 

Prins Harry säger att han hoppas att beslutet om att dra sig tillbaka kan ge honom ett mer fridfullt liv och vänder sig till folket i Storbritannien. 

– När jag förlorade min mamma för 23 år sedan tog ni mig under era vingar. Ni har vakat över mig så länge, men media är en stark kraft och jag hoppas att vårt kollektiva stöd till varandra en dag kan vara starkare, för det här är så mycket större än bara vi. 

Ingen i familjen visste om beslutet

Över tio dagar har gått sedan det omvälvande beskedet kom från prinsparet Harry och Meghan i brittiska kungahuset: de drar sig tillbaka från de kungliga plikterna.

Nyheten slog ner som en bomb. 

Resten av kungafamiljen ska enligt uppgifter till brittiska medier inte ha vetat om beslutet i förväg, utan chockats av beskedet när nyheten kablades ut och drottningen blev både ledsen och besviken. 

I söndagens tal under välgörenhetsgalan riktar sig prins Harry direkt till sin farmor, drottningen: 

– Jag kommer alltid att ha den största respekten för min farmor, min befälhavare, och jag är otroligt tacksam till henne och resten av familjen för det stöd som de har gett mig och Meghan de senaste månaderna. 

Önskemålen gick inte att uppfylla

På lördagen släppte kungahuset ett uttalande om att paret inte längre kommer att få använda sina kungliga titlar på grund av beslutet. Paret förlorar även apanaget från kungahuset och får en ytterligare rejäl ekonomisk smäll: paret ska betala tillbaka de motsvarande 31 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar som har gått till att renovera parets bostad Frogmore Cottage. 

Att få ihop prinsparets vilja med vad som är möjligt för kungahuset har varit en förhandling. Prinsen säger i talet på söndagen att han hade hoppats att paret skulle kunna fortsätta representera drottningen som kungliga högheter, men att man fått veta att det inte är möjligt utan offentlig finansiering genom apanaget. 

Enligt The Guardian var det också omöjligt att kombinera parets vilja att ha kommersiella uppdrag och samtidigt titlarna, då alla deras finansiella intressen skulle vara tvungna att granskas och godkännas i det fallet. 

Slutresultatet: inga titlar. 

Se prins Harrys tal: ”Inte varit ett lätt beslut”

Första orden efter beskedet att man lämnar kungahuset

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.