Prins Harry är tillbaka – men utan Meghan

Det blir svårt att uppfylla prins Philips önskemål inför hans begravning – istället för 800 sörjande får antalet deltagare på begravningen max vara 30.
Prins Harry kommer på prins Philips begravning på lördag. Men hans hustru Meghan gör det inte, hon stannar kvar i USA.
Foto: Stella Pictures
Prins Philip dog i fredag, 99 år gammal.
Foto: PARSONS MEDIA / POLARIS / PARSONS MEDIA / POLARIS POLARIS IMAGES
Prins Harry.
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA
Hertiginnan Meghan.
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

På lördag begravs prins Philip och en som kommer för att ta farväl är barnbarnet prins Harry. 

Han sågs landa i London på söndagen och det är första gången han återvänder till Storbritannien efter intervjun med Oprah. 

Storbritannien har sorg sedan drottning Elizabeth II:s make prins Philip fridfullt somnat in i Windsor Castle vid en ålder av 99 år i fredags.

På lördag ska begravningen hållas och det blir endast 30 personer från den närmsta kretsen som kommer att närvara.

En av dem är prins Harry som sent på lördagskvällen lämnade sitt hem i Kalifornien för att flyga till Storbritannien. På söndagen sågs han landa på Heathrow i London där han klev av planet i en svart ansiktsmask.

Ska sitta i karantän

Harry ska sedan ha satt sig i en Range Rover för att köras till Kensington Palace. Där kommer han enligt Daily Mail att sitta i karantän i fem dagar – i stället för tio om han uppvisar ett negativt coronatest.

Han kommer dock oavsett vad få närvara vid begravningen eftersom riktlinjerna i Storbritannien gör det möjligt för inresande till landet att bryta karantän vid exempelvis begravningar.

Men hans fru Meghan, som är gravid med parets andra barn, kommer inte att gå på begravningen efter att hennes läkare avrått henne från att resa.

Hoppas återförena familjen

Det här är första gången som Harry återvänder efter den spricka som uppstått med kungafamiljen efter parets intervju med Oprah Winfrey där de bland annat kom med anklagelser om rasism i kungafamiljen.

Många hoppas nu på att prins Philips bortgång kan bli det som ena familjen.

– Hans farfar skulle otvivelaktigt välkomna det om monarkin, den institution som han stöttade hela sitt liv stärktes av en försoning som inleddes efter hans död, säger hovexperten Richard Fitzwilliams till Daily Mail.

Hertigen av Edinburgh blev 99 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.