Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Gabriels dop – allt du behöver veta

Pins Carl Philip och prinsessan Sofia är hemlighetsfulla gällande detaljerna kring dopet. Gästlistan kommer inte att avslöjas förrän det är dags.
Foto: ERIKA GERDEMARK / KUNGAHUSET.SE
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Foto: / Anna-Karin Nilsson

På fredag den 1 december blir det prinsdop!

Prins Gabriels dop blir litet och intimt. 

Expressen har tagit reda på allt du behöver veta inför fredagens stora händelse i kungahuset.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias son Gabriel Carl Walther, föddes den 31 augusti i år. Det är prinsparets andra barn. På fredag, den 1 december döps han. Det är första gången sedan Hagasessornas tid som ett vinterdop äger rum. Prins Gabriels kusiner har alla döpts under sommarhalvåret. 

Tidigare har Expressen kunnat berätta att det är första gången i modern kunglig historia som ärkebiskopen inte kommer att förrätta dopet. Anledningen? Datumet passade inte. 

LÄS MER: Ärkebiskopen tackar nej till Gabriels dop

– När hovet kom med datumet till oss meddelade ärkebiskopen att hon då är i USA på en tjänsteresa som ligger planerad sedan lång tid tillbaka, säger Daniel Bramsell, pressekreterare hos ärkebiskop Antje Jackelén.

I stället kliver Jackeléns företrädare – Anders Wejryd – in. Officianter för dopet är ärkebiskop emeritus Anders Wejryd assisterad av överhovpredikant, biskop Johan Dalman och pastor i Kungl. Hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant, Michael Bjerkhagen.

Prins Gabriel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Foto: ERIKA GEDERMARK KUNGAHUSET.SE / KUNGAHUSET.SE

När äger prins Gabriels dop rum?

Prins Gabriel kommer att döpas i Drottningholms slottskyrka fredagen den 1 december. Gästerna börjar anlända till kyrkan klockan 11.00 och dopgudstjänsten startar klockan 12.00. Därefter ger kungaparet en mottagning på Drottningholms slott med efterföljande lunch.

Hur kan man följa prins Gabriels dop?

SVT har utsetts till host broadcaster och kommer att sända inifrån dopet. Deras sändning inleds i SVT1 klockan 11.30 fredagen den 1 december. Sändningen avslutas klockan 13.00.

Expressen TV bevakar också dopet. Sändningen börjar i Expressen TV klockan 10.45 från studion ute på Drottningholm. Programledare är Tess Ulander som får besök av gäster och experter under hela dagen. Expressens hovreporter Elias Giertz är med i kyrkan under dopet och kommer att ge rapporter inifrån.

LÄS MER: Så designades prins Gabriels vapensköld

Vilka kommer att närvara vid prinsdopet? 

Det blir ett intimt dop med en liten skara gäster. Kungen och drottningens familjer kommer, liksom prinsessan Sofias släkt från Älvdalen. Partiledare och andra företrädare för det officiella Sverige är också inbjudna, liksom personliga vänner och medarbetare vid hovet.

Men hovet är mycket förteget om det kungliga dopet i övrigt. Antalet gäster eller namn på dessa kommer inte att kommuniceras förrän dagen innan dopet.

Ungefär 150 gäster ryms inne i Drottningholms slottskyrka och hovet uppger att dopet blir i ungefär samma storlek som prins Alexanders.

Klädseln är förmiddagsdräkt, jaquette eller mörk kostym.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.