Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Daniel: "Gäller att föregå med gott exempel som förälder"

Prins Daniel under Special Olympics School Day i Jakobsberg tidigare i veckan.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Daniel och prinsessan Estelle springer genom en hinderbana de byggt tillsammans, i slutet av september.
Foto: Kronprinsessan Victoria

Prinsessan Estelle har inte börjat på någon idrott ännu – men ibland hänger hon med mamma eller pappa på en joggingtur. 

Det säger prins Daniel i en lång intervju med GP. 

Han berättar också om sitt stora engagemang för att få barn att idrotta mer – och om hur han själv ska börja spela i ett hockeylag.

Att prins Daniel är en kär idrottsvän vet vi sen länge. Tillsammans med kronprinsessan Victoria har han startat Generation Pep, en organisation som arbetar för barn och ungdomars hälsa. I en intervju med GP berättar prinsen om sitt arbete för att få alla barn att röra på sig 60 minuter om dagen. 

– Annars kommer ohälsan på sikt. Vi är landet som äter mest godis. Vi är ett av Europas mest stillasittande folk. Det är inte bra. Och det behöver inte handla om att man gör 60 minuter på en gång, men att man får upp pulsen lite grann under en dag. Det kan vara att man leker i en lekpark eller är med i ett idrottssammanhang. Att man inte sitter stilla, säger han till tidningen. 

Prins Daniel berättar att Estelle ibland hänger med honom på en joggingtur.
Foto: Kronprinsessan Victoria

Prins Daniel: "Det ger ju en ny dimension i livet" 

Prins Daniel berättar att prinsessan Estelle inte har börjat på någon idrott ännu – men att hon ibland hänger med mamma eller pappa på en joggingtur. 

– Jag tror att det gäller att föregå med gott exempel som förälder. Det är lite klichébetonat att säga så, men det sociala arvet är enormt starkt. Det räcker ju att man går utomhus för att barnen ska röra sig mer än om man sitter inne. Sedan ser ju barnen vad man gör. Det är flera gånger som Estelle har sagt, ”jag vill också jogga” eller ”jag vill också gymma”. Så då kan man ta en liten tur, säger prinsen till GP.  


LÄS MER: Estelles uppmaning till pappa Daniel: "Nu är det din tur" 


Själv var prins Daniel en aktiv hockeyspelare som ung. Han berättar för GP vilken glädje och gemenskap det innebar för honom – och nu verkar han vilja ta upp idrotten igen. 

Kronprinsessan Victoria med prinsessan Estelle och prins Oscar under det årliga prins Daniels lopp den 10 september i Hagaparken.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

– Jag ska faktiskt köra mitt första pass nu i veckan. Jag har en kompis som har kommit i gång med det och… vi får se om jag får ihop det tidsmässigt, men det ger ju en dimension i livet som gör dig lyckligare. Det är lycka tycker jag, säger prins Daniel till tidningen. 

Motionerar du?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.