Prins Daniel tar emot det svenska folkets hyllningar under kortegen i Stockholm. Foto: Ivan Da Silva
Prins Daniel tar emot det svenska folkets hyllningar under kortegen i Stockholm.  Foto: Ivan Da Silva

"Prins Daniel blir vår Mette-Marit"

Publicerad
Uppdaterad
Prins Daniel kan vitalisera kungahusets popularitet, likt Lady Diana när hon 1981 gifte sig med prins Charles av Storbritannien. Det tror kungaexperten Sten Hedman.
- Man kanske kan förvänta sig en Daniel-effekt som när Diana kom in som en frisk fläkt i familjen, säger Hedman till Expressen.se.
Daniel Westling sa ja och blev prins Daniel – och vad händer nu med kungahuset?
När Lady Diana gifte sig med prinsen av Wales, prins Charles, blev hon snabbt väldigt populär och kungahuset fick se sina siffror putsade i guld.
Kronprinsessan Mette-Marits ankomst till det norska kungahuset i början av seklet var kraftigt ifrågasatt men hon fick snart belackarna att börja leta efter närmaste vind att vända kappan i. Populariteten ökade.

"Mette-Marit gjorde succé"

Mary av Danmark fick en enklare resa från den australiska delstaten Tasmanien till folkets hjärta men även hon anlände som en kvinna av folket.
- Mette-Marit gjorde succé och Mary är oerhört populär, konstaterar kungaexperten Sten Hedman.
Nu tror han att samma sak kan ske i Sverige i och med prins Daniels införlivande i kungahuset.
- Man kanske kan förvänta sig att det kan bli en Daniel-effekt. Han har gjort en bra start med kärlekstalet till sin hustru. Jag tror att Daniel kan påverka så att de vänder lite, så att folk blir sympatiskt inställda till kungahuset. Om han är en sådan nice guy som han verkar kommer han att bli oerhört populär.

Påverkas det av Victorias uppenbara kärlek?
- Ja, det tror jag gör att människor tycker att det väldigt spännande med de här två, många tycker nog att det är bra att kungahuset får vanligt blod i sig.

Lady Diana blev populär väldigt snabbt?
- Hon var en fantastisk person och hade en sådan utstrålning. Det tog bara en minut efter bröllopet så var hon Englands populäraste människa. Hon var bland annat på besök på en klinik för aids-sjuka i London. På den tiden var alla hysteriskt rädda för hiv och aids men hon gick fram och kramade och skakade hand och visade sina känslor. Det här var ingen fjompig prinsessa utan en bra tjej, som ville stödja och visa respekt och uppmuntran. Hon vann folks hjärta genom att inte vara en våpig prinsessa som bara åkte runt och handlade.

Du nämnde Daniels tal?
- Man ska komma ihåg att där står en kille från Ockelbo, inför Europas drottningar och prinsar och prinsessor, Sveriges kung och hundratals miljoner tv-tittare och kör ett kärlekstal på engelska varvat med svenska. Han gör det felfritt, utan manus, med en lysande retorik och som att han vore en professionell skådis. Det är otroligt imponerande. Jag har tyckt att han känns mjäkig men nu måste jag säga att man blir otroligt respektfull för hans sätt att fungera. Han har börjat med fem getingar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.