Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Charles vill sparka Eugenie och Beatrice

Prins Andrew hårt kritiserad för sin intervju om vänskapen med Jeffrey Epstein.
Prinsessan Beatrice, här med sin fästman Edoardo Mapelli Mozzi, kan vänta sig att få lämna kungahuset när prins Charles blir kung.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även lillasyster, prinsessan Eugenie, här med sin man Jack Brooksbank, lär få lämna sina kungliga uppdrag.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Charles vill se ett mindre, mer strömlinjeformat kungahus.Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN
Prinsessornas pappa, prins Andrew, fick lämna kungahuset efter Epstein-skandalen.Foto: GERO BRELOER / AP

Prinsessorna Beatrice och Eugenie kan vänta sig att få sparken från det brittiska kungahuset när Charles blir kung.

Prins Charles önskan om att ”slimma” kungahuset är ingen hemlighet, och det ska ha varit han som övertygade drottning Elizabeth om att entlediga lillebror prins Andrew för snart två veckor sedan. 

– Allt hopp om att prins Andrews döttrar ska få fortsätta är nu borta, säger hovkommentatorn Brittani Barger till The Sun.

Likt Sveriges kung Carl Gustaf önskar prins Charles se ett nedbantat kungahus, och sägs av naturliga skäl ha brorsdöttrarna i sikte.

Prins Andrews nu vuxna döttrar Eugenie och Beatrice är unika i barnbarna-skaran, då de är de enda – förutom William och Harry – som har kungliga titlar. 

Varken prins Edwards eller prinsessan Annes barn är prinsar och prinsessor.

”Blir bara Charles familj”

Prinsessorna Beatrice och Eugenie utför ett mindre antal officiella uppdrag som medlemmar av det brittiska kungahuset varje år, men det väntas få ett slut när Charles tar över.

– Prins Andrew är nu ute ur bilden. Jag ser inte att han åtar sig några kungliga uppdrag igen, och allt hopp hans döttrar skulle få fortsätta är nu borta, säger Brittani Barger, vice chefredaktör för nyhetssajten Royal Central, till The Sun.

– Jag tror att när allt är sagt och gjort kommer monarkin att bestå av Charles och hans barn och hans barnbarn.

Eugenies miljonhyra betalas av Andrew

Prins Andrew har enligt brittiska medier ofta gått i försvar för sina döttrars rätt till apanage och officiella uppdrag med argumentet att de är ”prinsessor av blodet”.

Det ska även ha varit pappa Andrew som lobbade för att prinsessan Eugenies bröllop skulle ligga på samma nivå som prins Harrys och Meghans, och tjatade sig till en tv-sändning på ITV efter att BBC tackat nej.

Även om prinsessorna själva inte får del av det kungliga apanaget rapporterar Daily Mail att prins Andrew står för fiolerna för det mesta.

Bland annat ska han betala prinsessan Eugenies hyra på Kensington Palace på nätta 182 000 pund – 2,25 miljoner svenska kronor – per år.

Det är ännu oklart hur Eugenie och hennes man Jack Brooksbank ska betala den notan.

Se intervjun som ledde till att prins Andrew fick sparken:

Den kritiserade prins Andrew-intervjun om Epstein – får fråga om sexmöte med 17-åring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.