Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Andrews bluff med den svenska miljardären

Hårt kritiserad för sin intervju om vänskapen med Jeffrey Epstein
Prins Andrew startade företag med den svenska miljardären under stort hemlighetsmakeri.Foto: DAVID PARKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenske Johan Eliasch ska ha varit vän med prinsen sedan 90-talet.Foto: ÅSA WESTERLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Virginia Roberts anklagar prins Andrew för att ha haft sex med henne flera gånger när hon var 17 år.Foto: REX/IBL
Prins Andrew i intervjun med programledaren Emily Maitlis. Foto: MARK HARRISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins Andrew skapade rubriker i brittisk press när han 2001 var på semester i Thailand, omgiven av halvnakna kvinnor. 

Resan ska ha organiserats av den svenska miljardären Johan Eliasch – och bara ett år senare startade de två vännerna ett företag som gått helt under radarn. 

I företaget använde prins Andrew pseudonymen Andrew Iverness, avslöjar Daily Mail.  

Den svenska miljardären och företagsledaren Johan Eliasch påstods ha stått för en del av den exklusiva resan till Phuket, Thailand, 2001. 

Prins Andrew bodde på ett hotell där husen som går att hyra kostade drygt 300 000 kronor per natt. 

Resan blev vida omskriven i brittisk press, särskilt när det kom ut bilder av prinsen på en yacht omgiven av unga tjejer som solade och badade toppless.

Prinsens vän Jeffrey Epstein ska också ha befunnit sig på Phuket samtidigt.

Detta har hänt: Jeffrey Epstein och prins Andrew

• I augusti offentliggjorde en amerikansk domstol över 2 000 dokument med anklagelser om påstådda övergrepp på minderåriga flickor som ska ha begåtts av affärsmannen Jeffrey Epstein.

• Han riskerade 45 år i fängelse och hängde sig i sin häktescell den 10 augusti. 

Efter hans dödsfall började bilder på Jeffrey Epstein och prins Andrew cirkulera. Deras vänskap blev ifrågasatt, särskilt då prinsen umgicks med Jeffrey Epstein också efter att han dömts för sexbrott. 

Virginia Roberts, numera Guiffre, har trätt fram och menar att hon är ett av Jeffrey Epsteins offer. Hon påstår också att prins Andrew hade sex med henne flera gånger när hon var 17 år. 

Prins Andrew bemötte anklagelserna i en intervju i BBC som blev starkt kritiserad. Prinsen sa bland annat att han ”aldrig riktigt festat”, trots att han syns på fler festbilder. På en bild syns han med armen runt Virginia Roberts. Prins Andrew påstår att bilden fejkad. 

Efter intervjun har prins Andrew tagit paus från sina kungliga uppdrag. 

Ett år efter den uppmärksammade resan startade prins Andrew och Johan Eliasch, under stort hemlighetsmakeri, ett företag tillsammans, kan Daily Mail avslöja.

Bolaget, Naples Gold Limited, grundades 2002 och de båda vännerna gick in som direktörer. Företaget har lämnat in handlingar sedan dess. 

Försökte hemlighålla företaget 

Varken prins Andrew eller Johan Eliasch har pratat offentligt om företaget, som varit helt okänt fram tills nu. 

Vanligtvis när prinsen är inblandad i affärer använder han sin kungliga titel. Men den här gången har han använt en pseudonym: Andrew Iverness. 

Han uppgav inte heller sin hemadress utan skrev att han bodde på en adress i området Mayfair i London, som vid tidpunkten innehöll kontor för sportföretaget Head. 

Johan Eliasch är vd och ägare till Head som gör bland annat skid- och tennisutrustning. Han träffade prins Andrew när han anordnade en välgörenhetsmatch mellan Björn Borg och John McEnroe på 90-talet. 

Prinsen och Johan Eliasch har också jobbat tillsammans med projekt med att lyfta fram företagare. 

Projektet startades av prinsen 2014. Fyra år senare behövde han lite hjälp på traven och vännen Johan Eliasch kallades in som chef. 

Prins Andrew ställer in event 

De senaste veckorna har varit tuffa för prins Andrew, efter att hans vänskap med sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein ifrågasatts. 

Virginia Roberts menar att hon är ett av Jeffrey Epsteins offer, och påstår också att prins Andrew hade sex med henne flera gånger när hon var 17 år. 

Efter en uppmärksammad intervju i BBC, där prins Andrew slår ifrån sig alla anklagelser, har han tvingats till en paus från sina kungliga uppdrag. 

Prins Andrew intervjuades i BBC. Där hävdade han bland annat att han inte kan vara den utpekade mannen – för han kan inte svettas. Foto: MARK HARRISON / AP TT NYHETSBYRÅN
Virginia Roberts har pekat ut prins Andrew och säger i en intervju med tv-programmet ”60 Minutes” att han hör hemma i fängelset.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Han ställer också in flera event. Till och med fester där han skulle ha varit hedersgäst. 

Prinsen tjänade för brittiska armén som helikopterpilot under Falklandskriget och har fått ett hedersomnämnande – men när en del av armén skulle ha sin årliga middag dök prinsen inte upp. 

– Det fanns en stol till honom, men han kom aldrig, säger en källa till Daily Mail.  

Den stora skandalen har också påverkat prinsens döttrar. Prinsessan Beatrice fick nyligen ställa in sin förlovningsfest. 

Festen har flyttats till okänd ort och datum för att undvika att Andrew ska stjäla strålkastarljuset, skriver Mail on Sunday.

Prins Andrew har också fått stöd under den här perioden. Bland annat av sin exfru Sarah Furguson som kallat prinsen för ”en riktig gentleman”. Men också av vännen Johan Eliasch, som i ett uttalande i New York Times, två veckor efter att Jeffrey Epstein dött i häktet, sa att ”alla som känner hertigen väl vet att han är väldigt lojal med sina vänner och att den lojaliteten ibland inte ligger hans bästa intresse. Det är vad som har hänt här”. 

Se prins Andrews kritiserade intervju med BBC 

Får fråga om sexmöte

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.