Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Andrew kopplas till ny sexbrottsanklagad miljardär

Prins Andrew har nu lämnat sina offentliga uppdrag för brittiska kungahuset efter en kritiserad intervju med BBC.
Nygård umgicks med flera kändisar och modeller, här med Nicole Murphy 2009.Foto: Vegas5 / StarlitePics / Camera Press
Prins Andrew.Foto: KGC-22 / STELLA PICTURES 92384-2
Peter Nygård, 77, som nekar till anklagelserna, är grundare av klädmärket Nygård International. Foto: John Aquino/Penske Media/REX / Shutterstock
Nygård syns på bild med Pamela Anderson 2007.Foto: PASI MURTO / STELLA PICTURES EASTPRESS

Prins Andrew kopplas till ännu en sexbrottsanklagad, mäktig man.

Det handlar om miljardären Peter Nygård, som nu anklagas för flera fall av våldtäkt mot minderåriga, rapporterar kanadensiska medier.

Det ska främst ha skett på Nygårds ägor på Bahamas, där prins Andrew har gjort besök, skriver Daily Mail. 

I veckan väckte tio anonyma kvinnor talan mot Nygård vid en domstol i New York. Enligt domstolshandlingar lockade Nygård till sig barn och kvinnor med löften om pengar och modelljobb, för att kunna begå grova sexuella övergrepp och våldtäkter, rapporterar National Post.

Peter Nygård, 77, som nekar till anklagelserna, är grundare till det kanadensiska klädmärket Nygård International. Modemogulen har finsk-kanadensiskt ursprung och äger ett mansion vid Lyford Cay, ett gated community på Bahamas, där flera av händelserna ska ha ägt rum. 

Prins Andrew, vars rykte inte har hämtat sig från sexbrottsanklagelserna från Virginia Giuffre i samband med Epstein-skandalen, var vän med Nygård och har besökt ägorna, rapporterar Daily Mail.

Egen databas med offer

Enligt dokument som lämnats in till domstolen hade Nygård i mitten av 2000-talet upprättat en slags databas där han ska ha samlat information om 7 500 potentiella offer.

Unga kvinnor bjöds på fester på Bahamas och ska sedan ha drogats och utsatts för grova sexuella övergrepp, enligt domstolshandlingarna. 

Prins Andrew ska tidigare ha besökt platsen. Foton som Daily Mail publicerar, visar enligt tidningen hur prins Andrew och Nygård strosar runt på ägorna i början av år 2000.

På en annan bild från tidigt 2000-tal på Bahamas syns prins Andrew på ett gruppfoto tillsammans med Nygård, exfrun Sarah Ferguson och deras två döttrar. Redan på 90-talet hade Nygård anklagats för sexuella trakasserier mot tre tidigare anställda och därefter gjort en ekonomisk uppgörelse med dem.

Prins Andrew besökte även Epsteins privata ö i Karibien i början av 2000-talet, och det är bland annat där som Giuffre menar att övergreppen mot henne har ägt rum.

Nygård ägorna vid Lyford Cay.Foto: Tribune242/MEGA / The Mega Agency/IBL
Prinsen, här tillsammans med sin dotter prinsessan Beatrice.Foto: TIM ROOKE / REX/IBL

Beskrivs som ”trafficking-ring”

I dokument som skickats in till domstolen beskrivs hur Nygård försökt tysta och muta misstänkta brottsoffer och bahamiska myndigheter när han fick reda på att en utredning pågick kring vad advokaterna beskriver som en ”trafficking-ring”. 

Kvinnorna i målet är nu mellan 18 och 36 år, och övergreppen ska ha skett mellan 2008 och 2015, rapporterar kanadensiska CTV News.

Senast i november förra året rapporterade bahamiska tidningen Tribune 242 hur polisen utredde Nygård för sex misstänkta fall av våldtäkt.

Detta har hänt: Prinsen och Jeffrey Epstein

• I augusti offentliggjorde en amerikansk domstol över 2 000 dokument med anklagelser om påstådda övergrepp på minderåriga flickor som ska ha begåtts av affärsmannen Jeffrey Epstein.

• Han riskerade 45 år i fängelse och hängde sig i sin häktescell den 10 augusti. 

• Efter hans dödsfall började bilder på Jeffrey Epstein och prins Andrew cirkulera. Deras vänskap blev ifrågasatt, särskilt då prinsen umgicks med Jeffrey Epstein också efter att affärsmannen dömts för sexbrott. 

• Virginia Roberts, numera Guiffre, har trätt fram och menar att hon är ett av Jeffrey Epsteins offer. Hon påstår också att prins Andrew hade sex med henne flera gånger när hon var 17 år. 

• Prins Andrew bemötte anklagelserna i en intervju i BBC som blev starkt kritiserad. Prinsen sa bland annat att han ”aldrig riktigt festat”, trots att han syns på fler festbilder. På en bild syns han med armen runt Virginia Roberts. Prins Andrew påstår att bilden fejkad. 

• Efter intervjun har prins Andrew tagit paus från sina kungliga uppdrag. 

Här vittnar kvinnorna om Epstein

”Det var så kraftfullt att höra alla andra offer”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.