Prinsarna och prinsessorna i det svenska kungahuset blir fler och fler. Men antalet kronor till prinsarna och prinsessorna består, och är enbart åtta till antalet.
Därför blir prins Alexander nu den sista prinsen, eller prinsessan, på ett tag som får en alldeles egen krona, skriver TT. Andrabarnen, som prins Oscar och prins Nicolas, delar redan kronor med sina föräldrar.
Och orsaken till att prins Alexander får en egen krona är att han är prins Carl Philips och Sofias förstfödda.
Det finns bara åtta prins- och prinsesskronor i kungliga skattkammaren. Och numera finns det tio prinsar och prinsessor.
Sista kröningen 1873
Den senaste kronan att tillverkas var prins Wilhelms krona, från år 1902. Efter det har det varken tillverkats några nya, eller burits några kronor överhuvudtaget i det svenska kungahuset.
LÄS MER: Här övar kungafamiljen inför prins Alexanders dop
Den senaste kröningen av en kung var den av Oscar II den 1873. Att krönas innebär bland annat att en krona sätts på huvudet i samband med invigningen av kungen till ämbetet.
"Ville vara modern"
Oscar II:s son, Gustav V, valde dock att inte krönas - och med honom dog traditionen ut.
– Varför är det ingen som egentligen vet, men troligen ville han vara modern. I Tyskland hade kejsar Wilhelm II nyligen avstått från kröning och krona, och på den tiden sneglade vi i Sverige ofta på tyskarna. I Storbritannien däremot, struntade man i vad tyskarna gjorde, och där har traditionen med kronor fortsatt, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, till TT.
När kronorna väl används så ligger de nu på kuddar på speciella regaliebord i samband med speciella högtider, som exempelvis dop.
Prins Alexander döps i Drottningholms slottskyrka klockan 12 på fredagen. Och prins Fredrik Adolfs krona från 1771 avses just för honom.