Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisaspirantens miss – höll på att stoppa kungen

Kungen och drottningen har nu så mycket som sju barnbarn.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Foto: KARIN WESSLéN / TT NYHETSBYRÅN

När polisaspiranter på Södermalm skulle öva trafikkontroller kom kungaparet körandes.

En av dem klev ut framför Kung Carl Gustaf – men stoppades i sista stund av handledaren.

– Kungen släpps förbi, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

På tisdagen ägnade sig polisaspiranter på Södermalm i centrala Stockholm åt trafikkontroller, något som brukar komma tidigt under utbildningen. 

Instruktionen var tydlig: Alla bilar skulle stoppas för nykterhetskontroll och fordonskontroll.

– Sedan kom det åkande en liten karavan med några säpobilar, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

En ung manlig aspirant klev ut och började vinka in bilen längst fram. 

Bakom ratten satt kungen som var på en förmiddagstur med bilen på Söder Mälarstrand.

– Handledaren kunde leda aspiranten åt sidan så att kungaparet kunde fortsätta sin resa. Han hade fått en snabbare överblick över situationen, säger Viktor Adolphson.

https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/1229722993213005824?s=20

”Kungen släpps förbi”

Kungen har immunitet enligt regeringsformen. Immuniteten gäller bara honom och inte drottning Silvia eller kungabarnen. Han kan inte åtalas för brott, och formellt inte heller misstänkas för brott. Oavsett hur allvarligt brottet är. Det var inte heller läge att stoppa kungens karavan på Söder Mälarstrand.

– Man känner ju till det där, även om jag inte kan hela lagtexten utantill. Aspiranten tycker nog att det var en liten dråplighet. Jag pratade med honom i dag och han tog det med gott mod, säger Viktor Adolphson och fortsätter:

– Kungen släpps förbi.

Fortkörningen 2004 – efter rallybesök

Kungen tog körkort som 18-åring, den första bilen var en Volvo Amazon. Han har ett stort intresse för snabba bilar. 2004 uppmärksammades kungen när for fram på E18 mellan Karlskoga och Stockholm i sin gula Porsche GT3.

Vittnen har berättat att bilen körde i 160 kilometer i timmen på väg hem från Gelleråsbanan i Karlskoga, som är en arena för just motorsport. 

– Enligt livvakterna som körde efter gick det i 130-140 som snabbast. Kungen har uppgett att han kände sig förföljd, sa hovets tidigare presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg till Expressen då.

Samtidigt som polisaspiranten lär förknippa Söder Mälarstrand med kungen framöver, har handelsområdet Kungens kurva söder om Stockholm en välkänd historia kring kungens gammelfarfar Gustav V. 1946 var han på väg hem från en jakt på Tullgarns slott, när chauffören sladdade av vägen i svängen som nu fått ge namn åt köpcentrumet.

Expressen har sökt hovets informationschef Margareta Thorgren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.