Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulla Löfvens återbud i sista stund – honnörsbordet måste göras om

Gästerna har anlänt till konserthuset – Kronprinsessan får fem getingar.
Prinsessan Christina på Nobelfesten 2018.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Nobelpristagaren Peter Handke vid sin Nobelföreläsning på Börshuset den 7 december.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelbanketten 2007.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia vid Nobelfesten 2017.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Ulla Löfven har lämnat återbud i sista stund – och kommer inte att närvara vid kvällens Nobelfest. 

Därför rivs placeringen vid honnörsbordet upp och görs om. 

– Det är ganska mycket sista minuten-ändringar, säger Ebba Bourghardt, presschef för Nobelstiftelsen. 

Att sitta vid honnörsbordet vid Nobelbanketten innebär att man blir bordsgranne med kungligheter, politiska höjdare och Nobelpristagare. I går blev årets bordsplacering offentlig. 

Vid honnörsbordet sitter förutom kungafamiljen statsminister Stefan Löfven, talmannen Andreas Norlén, kultur- och demokratiminister Amanda Lind, utbildningsminister Anna Ekström, utrikesminister Ann Linde, finansminister Magdalena Andersson samt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Mats Malm, med flera. 

Men i sista stund har Ulla Löfven, gift med statsminister Stefan Löfven, lämnat återbud – och nu har bordsplaceringen kring kvällens vip-bord kastats om. 

– Det är så att Ulla Löfven har lämnat återbud. Och då har man fått in en ny kvinna vid honnören. Det är Susanne Eberstein, som är ordförande i Riksbanksfullmäktige. Hon har tagit Ullas plats, förklarar Ebba Bourghardt. 

Hon fortsätter: 

– Vad man också har gjort är att stuva om bland några av de övriga gästerna. Den mest brutala förändringen är att Ulla Löfven ersätts av Susanne Eberstein.

Förklaringen till Ulla Löfvens frånvaro är att hon åkt på en förkylning. Gösta Brunnander, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven, säger till Aftonbladet att hon hoppades på att hon skulle kunna gå, men tog beslutet i kväll med respekt för de andra gästerna. 

– Hon följer festen från tv-soffan, säger han till tidningen. 

Ulla Löfven har lämnat återbud och kommer inte till kvällens nobelfest. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Handke får ny bordsgranne

Förändringarna rör inte kungafamiljens placeringar, där emot har årets Nobelpristagare i litteratur, Peter Handke, fått en ny bordsgranne. 

Av tradition placeras prinsessan Christina bredvid litteraturpristagaren, om det är en man. I år bröts dock traditionen då Christina tackat nej till årets fest på grund av andra åtaganden. 

Peter Hadnke placerades först intill Helena Norlén, hustru till talmannen Andreas Norlén och Caroline Parmelin, hustru till Guy Bernard Parmelin, Federal rådsledamot, schweiziska regeringen. Efter rockaden till flöjd av Ulla Löfvens återbud får han dock Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, intill sig i stället för Norlén. 

Så här ser bordsplaceringen ut efter förändringarna. Foto: Nobelstiftelsen
Så här ser bordsplaceringen ut efter förändringarna. Foto: Nobelstiftelsen

Alltid bredvid kungen

Kungen har i vanlig ordning professor Evi Heldin, hustru till Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin, på sin högra sida. På kungens vänstra sida sitter 2018 års Nobelpristagare i litteratur, författaren Olga Tokarczuk. Hennes andra bordsgranne är ingen mindre än prins Daniel. 

Prinsessan Madeleine, som anlänt till Stockholm för att delta i årets festligheter, är placerad mellan årets Nobelpristagare i kemi, professor M. Stanley Whittingham, och professor William G. Kaelin Jr, Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Prinsessan Sofia har professor Didier Queloz, Nobelpristagare i fysik på sin vänstra sida och på sin högra talman Andreas Norlén. 

Kronprinsessan Victoria är placerad mellan fysikpristagarna professor Michel Mayor och professor James Peebles. Intill Peebles sitter drottning Silvia, som har Carl-Henrik Heldin på sin vänstra sida. Prins Carl Philip har professor Esther Duflo, årets ekonomipristagare, på sin högra sida och James Peebles hustru, Jean Alison Peebles, på sin vänstra. 

Så sänder Expressen TV festligheterna

Direkt med Niklas Svensson 15.00-16.30

15.15 Ingrid Carlberg, författare till boken om den gåtfulle Alfred Nobel (bandad

Servitören som tappade rotselleri på en professor i fjol, serverar i år igen (bandad)

Nobelkocken (bandad)

16.15 Våra modeexperter och Linda Johansson i studion

 

Bäst klädda på Nobel 16.30-17.00

Modeexperterna Lisa Pettersson och Fredrik af Klercker sätter getingbetyg på Nobelgästernas klädsel.

 

Allt om Nobelfesten - kläderna, maten, snackisarna 19.00-20.00

19.00 Modeexperterna Lisa Pettersson och Fredrik af Klercker sätter getingbetyg på Nobelgästernas klädsel.

19.25 Projektledarna för förra årets Nobelefterfest tar oss med bakom kulisserna

19.32 Suzanne Ribbing, chefredaktör Allt om Mat, om kvällens Nobelmeny (avslöjas 19.00)

19.45 Kerstin Hagsgård, intendent hovet, om kungens frack och de kungliga klänningarna

Bordsplaceringen vid honnörsbordet på årets Nobelbankett – innan förändringen. Foto: Nobelstiftelsen
Bordsplaceringen vid honnörsbordet på årets Nobelbankett – innan förändringen. Foto: Nobelstiftelsen

Här anländer kungafamiljen till Konserthuset

Kungafamiljen på plats inför nobelprisutdelningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.