Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okända detaljer avslöjas om kungahuset – i ny bok

Prinsessan Christina släpper en ny bok om sin farmor. Foto: SVEN LINDWALL
Prinsessan Christinas kommande bok ”Hon kallades Daisy” som handlar om Christinas farmor kronprinsessan Margareta.Foto: Bonnier Fakta

Prinsessan Christina fick aldrig träffa sin farmor, kronprinsessan Margareta, som gick bort 1920 bara 38 år gammal. 

I arbetet med en ny bok om farmodern har Christina grävt i kungafamiljens privata arkiv efter svar:

Varför blev det så tyst kring kronprinsessan efter hennes död? 

I slutet på april nästa år väntas Prinsessan Christinas bok ”Hon kallades Daisy” landa på bokdiskarna. Boken som har undertiteln ”Att finna en farmor” och tar avstamp i att prinsessan Christina aldrig fick lära känna sin farmor, kronprinsessan Margareta. 

Margareta Victoria Augusta Charlotte Norah föddes 1882 på Bagshot park, Surrey i England. Hon var sondotter till Storbritanniens drottning Viktoria och dotter till prins Arthur, hertig av Connaught och Strathearn och Louise Margaret av Preussen. 1905 gifte hon in sig i till det svenska kungahuset med Sveriges blivande kung Gustaf VI Adolf. Paret träffades under en resa till Kairo i januari samma år och förlovade sig bara en månad efter sitt första möte. De fick fem barn tillsammans. 

Prinsessan Margareta. Foto: Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Sökt i brev och privat arkiv 

Det var när Margareta väntade sitt och Gustaf Adolfs sjätte barn som tragedin inträffade. Prinsessan hade varit sjuk ett flertal gånger vilket tog på hennes krafter. Bara 38 år gammal gick hon bort den 1 maj 1920. 

Prinsessan sörjdes inte bara av sin familj utan av ett helt folk. I den kommande boken har prinsessan Christina försökt ta reda på varför det blev så tyst kring prinsessan Margareta efter hennes död. Christina ha sökt i familjearkiven, gått igenom brev, fotoalbum och dokument – samt rest till sin kusin drottning Margarethe i Danmark i jakten på fler svar. 

Under arbetet med boken ska Christina inte bara ha fått en fördjupad bild av sin farmor, utan också av sin farfar, vilket framgår i pressmaterial kring boken. 

Boken är skriven tillsammans med kulturskribenten Carl Otto Werkelid, som bland annat skrivit i Svenska Dagbladet. 

Prinsessan Christina är sedan tidigare författare till boken ”Dagar på Drottningholm”, som också utkommit på engelska. 

Expressen har sökt hovet för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.