Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny cancerbehandling för prinsessan Christina

Prinsessan Christina kommer att genomgå en stamcellstransplantation. Foto: Sven Lindwall
Cellgifterna har inte kunnat bota prinsessan Christinas blodcancer. Foto: Sven Lindwall

Prinsessan Christinas cancer gick inte att bota med cellgifter.

Då samlade hon familjen – och till slut bestämde de sig gemensamt för att Christina skulle påbörja en stamscellstransplantation.

"Under de närmaste månaderna kommer prinsessans och familjens hela kraft att fokusera på behandlingen", skriver hovet i ett pressmeddelande.

Det var i oktober förra året som hovet meddelade att prinsessan Christina drabbats av blodcancer. Sedan dess har hon genomgått regelbundna cellgiftsbehandlingar.

Men det visade sig efter en tid att behandlingarna inte gav något resultat. Hovet berättar i ett pressmeddelande att prinsessan Christinas blodcancer inte kan botas med cellgifter eftersom cancern har uppstått i benmärgens stamceller som är motståndskraftiga mot cellgifter.

Den behandling som då presenterades för Christina var en stamcellstransplantation. Expressen erfar att prinsessan samlade familjen kring årsskiftet för att diskutera hur hon skulle göra.

En stamcellstransplantation innebär att man får nya blodbildande stamceller. Transplantationen är mycket krävande och är påfrestande för kroppen.

Vanligtvis görs en stamcellstransplantation med stamceller från den egna kroppen. Är man över 70 år brukar man dock, enligt Vårdguiden, få stamceller från en annan person. Prinsessan Christina är 73 år.

Det slutgiltiga beslutet om att genomgå en stamcellstransplantation fattades för ett antal veckor sedan.

"Under de närmaste månaderna kommer prinsessans och familjens hela kraft att fokusera på behandlingen", skriver hovet i ett pressmeddelande.

Prinsessan Christina, fru Magnuson med sin man Tord Magnuson. Foto: Patrik C Österberg / IBL

Prinsessan Birgitta: "Det är klart att det är förskräckligt"

Det var under hösten förra året som prinsessan Christina diagnosticerades med kronisk blodcancer. Diagnosen ställdes under hösten och behandlingen påbörjades direkt, efter läkarens rekommendation.

– Kungafamiljen har informerats under hösten. Självklart är ett sådant här besked, för alla familjer, något väldigt tråkigt. Hon mår förhållandevis bra, och det är viktigt att få fram det. Prinsessan Christina fick diagnosen och information om den här cancern under hösten, och har påbörjat behandlingar, enligt rekommendation av läkare, sa Margareta Thorgren, hovets informationschef i oktober förra året.

Kungafamiljen har känt till diagnosen länge, berättade Christinas syster, prinsessan Birgitta, då för Expressen.

– Jag har ju vetat om det här länge och det är klart att det är förskräckligt, sa hon.

Prinsessan Christina: "Det värmer i hjärtat"

Sjukdomsbeskedet medförde att Christina behövde dra ner på sina officiella plikter. I vintras missade hon till exempel Nobelfesten, där hon annars har haft en självklar plats vid honnörsbordet.

Prinsessan Christina och Kungen. Foto: Claudio Bresciani / Tt / TT NYHETSBYRÅN TT NEWS AGENCY

Hon närvarade dock vid invigningen av Kungliga musikhögskolans nya campus, vars rådgivande grupp hon har ingått i när de nya lokalerna skulle byggas, i januari i år.

Då valde hon att för första gången själv berätta om sjukdomen och hur hon mår.

– Jag mår, efter omständigheterna, hyggligt, sa prinsessan Christina då.

Stödet från kungafamiljen betyder mycket under sjukdomsperioden, berättar prinsessan Christina.

Hon passade då även på att tack för allt stöd hon fått av familj och vänner:

– Det värmer i hjärtat och det känns härligt. Jag behöver det.

Prinsessan Christina har även drabbats av bröstcancer

Prinsessan Christina har tidigare haft diagnosen bröstcancer, något som hon berättade om 2010. Sedan dess har hon haft ett stort engagemang för att uppmärksamma cancerfrågor.

– Jag fick opereras tre gånger och jag har genomgått både cellgiftsbehandling och strålning. Men jag är glad och tacksam över att Sverige är världsledande på det här området, berättade hon då i en intervju med Aftonbladet.

Prinsessan Christina är den yngsta systern till kungen. Christina är den mest välkända av kungens systrar och hon uppges också vara den som står kungen allra närmast.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!