Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ökar kraven på kronprinsessan Victoria

Karin Lennmor om kungahusets besked • Nu kan barnen få börja i amerikansk skola
Kungafamiljen samlad på Solliden 2017.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria tillsammans med sonen, prins Oscar.
Foto: REX B. CORDELL / REX/IBL REX FEATURES

Det var väl inte bara jag som nästan satte måndagens förmiddagskaffe i vrångstrupen när nyheten om kungahusets stora beslut flashade.

Hovet meddelade att kungen tagit beslut i att fem av de sju barnbarnen inte längre tillhör kungahuset, men naturligtvis den kungliga familjen. Överraskande men ganska positivt, tycker jag. Prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn har ju äntligen blivit befriade från de kungliga bojorna.

Jag misstänker att frågan varit på tapeten och diskuterats en längre tid i den kungliga familjen.

Och naturligtvis är kungens beslut någonting som både prins Carl Philip och Madeleine stöttar och välkomnar. Vår kung skulle aldrig gå emot sina barns åsikter i en så här viktig fråga.

Men vad kommer detta att inte tillhöra kungahuset, att innebära för Leonore, Nicolas, Adrienne, Gabriel och Alexander?

Beslutet visar på omtanke och omsorg om barnbarnen från kungens sida. Och kanske en liten förhoppning att barnen under uppväxten inte ska bli så påpassade och jagade av media.

I nutid tror jag ingen kommer att märka någon stor förändring. Barnen kommer att leva sina liv som vanligt. Carl Philips pojkar här hemma i Stockholm med inskolning på förskola och allt vad det innebär.

Och Madeleines barn bor ju i Florida, där är familjen är ganska okänd och inte speciellt påpassad, och där kan de tre småttingarna njuta som vanligt av både förskola, sol och bad. En detalj: Nu, efter kungens beslut, kan Madeleine välja fritt om hon vill sätta sina barn i amerikansk eller svensk skola. Tidigare sa regeln att medlemmar i kungahuset skulle ha svensk skolgång på modersmålet. Det här är nog ett beslut som Madeleine väntat på. Nu beror det i alla fall inte på regelverket om hon och familjen ska återvända till Sverige eller inte.

Hur blir de små kungabarnens framtid då, när de växer upp?

Förhoppningsvis ska barnen kunna välja friare vad gäller yrken. Det finns inget ”kungligt rynka på näsan” längre, de är fria att bli vad de vill: rörmokare, läkare, politiker. Eftersom barnen även behåller sina hertig- och hertiginnetitlar, kan de också arbeta i större grad som ambassadörer för sina respektive landskap.

Det finns också andra aspekter. Som icke medlem i kungahuset kan barnen som vuxna göra saker som annars vore omöjliga. Arbeta politiskt eller gå med i Prideparaden!

Nu kommer de fem småttingarna att få behålla sina kungliga titlar och detta blir ju fortsättningsvis en dörröppnare i livet. 

Kungens beslut visar ett modernt nytänkande i kungahuset. De nya vindarna har blåst ett par år. Ni har kanske märkt att kungafamiljen blivit så mycket mer folkliga?

Enda baksidan med det här nya beslutet är hur det kommer att påverkar kronprinsessan Victoria. Har hon i sin bussighet också applåderat beslutet? Kraven på kronprinsessfamiljen kommer att bli ännu större, även för prinsessan Estelle och prins Oscar. 

Vad händer då med apanaget, ett ganska omtvistat ekonomiskt ämne. 

Senaste siffran som redovisades var för 2017, och då fick kungen 69 miljoner, som skulle täcka kostnaderna för både familjen, men också för resor, representation med mera.

Kungen bestämmer vilka i familjen som ska få del av pengarna. Hittills har alla tre kungabarnen Victoria, Carl Philip och Madeleine med familjer fått pengar, även om det inte handlar om några jättesummor. Det kommer de säkert att få i fortsättningen också, men däremot kommer inte de fem ”uteslutna” barnen att få apanage från kungahuset som vuxna. Kanske ganska skönt också för Carl Philip och Madeleine att få försörja sina familjer för egna pengar och inte pappas. Och ärligt talat så tror jag inte att det här ekonomiska tillskottet spelar så stor roll för Madeleine och Carl Philip. 

Hursomhelst välkomnar jag dagens beslut. Bravo kungen, som nu lever upp till sitt valspråk ”För Sverige i tiden”.

Expressens hovkrönikör om att prinsessan Madeleine och prins Carl Philips barn inte längre kommer tillhöra kungahuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.