Nu har prins Gabriel fått sitt eget vapen

Prins Gabriel ska snart döpas och nu har han fått sitt eget vapen.
Foto: ERIKA GEDERMARK/KUNGAHUSET.SE
Prins Gabriel föddes den 31 augusti 2017.
Foto: PRINS CARL PHILIP

Ja, prins Gabriel har faktiskt fått sitt alldeles egna vapen.

Ett heraldiskt sådant.

Han har också tilldelats ett monogram – precis som sina föräldrar – med ett G under en hertigkrona.

Nu börjar dopet närma sig.

In i det sista har Riksarkivets grafiske designer Henrik Dahlström arbetat med prins Gabriels heraldiska vapen.

Det presenterades i dag inför dopet den 1 december.

Så här ser prins Gabriels vapen ut.
Foto: RIKSARKIVET

I ett pressmeddelande från Riksarkivet berättar de om vapenskölden, vars utformning skett enligt sekelgammal tradition, som bland annat visar symbolik från prins Gabriels hertigdöme Dalarna:

"Hertigdömets vapen återfinns i vapnets tredje fält. De korsade dalpilarna är kända som en symbol för Dalarna alltsedan 1520-talet. Vid dopet kommer prinsen även att förlänas Serafimerorden vars kedja och tecken omgärdar vapenskölden", står det i pressmeddelandet.

Monogrammet kan användas som symbol på brevpapper, till exempel.
Foto: RIKSARKIVET

Prins Gabriel har också fått ett monogram, eller namnchiffer som det också kallas. Det är bokstaven G under en hertigkrona.

Riksarkivets förre heraldiske konstnär, Vladimir A Sagerlund, har ritat namnchiffret.

Gammal tradition

Ett heraldiskt vapen är en gammal tradition som började användas på 1100-talet. Det var då ett sätt att skilja fiende från vän i krig och att kunna identifiera varandra trots en rustning.

I dag har inte bara personer heraldiska vapen, utan också städer. Kalmar fick sitt vapen 1247 och det är det äldsta stadsvapnet.

Alla medlemmar av kungafamiljen har vapen och monogram. Monogrammet används, enligt hovets hemsida, till exempel som ägarbeteckning.

"Monogrammet kan användas som en ägarbeteckning på en möbel eller en bok eller för att ge en officiell karaktär åt ett program. Monogrammet kan även utföras som ett tjänstetecken", står det på hovets hemsida.

Gabriels föräldrar, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, har också ett gemensamt monogram som består av ett spegelmonogram med initialerna till deras namn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.