Prins Daniel tog med sig Estelle på handbolls-EM. När han går på pappaledighet finns det förhoppningsvis än mer tid för barnen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBLPrins Daniel tog med sig Estelle på handbolls-EM. När han går på pappaledighet finns det förhoppningsvis än mer tid för barnen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Prins Daniel tog med sig Estelle på handbolls-EM. När han går på pappaledighet finns det förhoppningsvis än mer tid för barnen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Prins Oscar börjar närma sig ettårsdagen. Foto: KUNGAHUSETPrins Oscar börjar närma sig ettårsdagen. Foto: KUNGAHUSET
Prins Oscar börjar närma sig ettårsdagen. Foto: KUNGAHUSET

Nu går prins Daniel
på föräldraledighet

Publicerad

Nu ska prins Daniel vara föräldraledig.

Lagom till sonen Oscars ettårsdag trappar Daniel ner på de kungliga uppdragen.

– Prins Daniel kommer att fokusera på barnen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Det kommer att bli mindre jobb för prins Daniel.

Den 2 mars stundar prins Oscars ettårsdag - och i samband med det kommer pappa Daniel att trappa ner på de kungliga uppdragen, vilket även Svensk Damtidning har rapporterat om.

– Det stämmer. Den närmaste tiden kommer prins Daniel att fokusera på familjen och på barnen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prins Daniel är "hemma med barn"

Men att han är föräldraledig vill hovet inte säga, eftersom kungligheter precis som statsråd till exempel inte ansöker om ersättning från Försäkringskassan.

I stället kallas det att vara "hemma med barn".

– När man är kunglig så har man vissa officiella uppdrag. Men i den mån det går att planera för så kommer prins Daniel i det här fallet att fokusera på familjen och barnen, säger Margareta Thorgren.

När prins Daniel var hemma med prinsessan Estelle var det fullständigt unikt. Han var då den första manliga kungligheten som valde att vara föräldraledig. För prins Daniel var det självklart.

Nu ska prins Daniel spendera mer tid med barnen och trappa ner på de kungliga uppdragen.Foto: Anders Wiklund / TT

– Min pappa var föräldraledig med både mig och min storasyster redan i början av 70-talet. Så för mig var det självklart att vara hemma med mina barn. Jag tror nog att det finns många yrkesgrupper där det är en låg föräldraledighet bland män. Och det tycker jag är synd för man får ut så mycket av att vara med sina barn och lära känna dem på det sättet, har prins Daniel sagt i en intervju med Aftonbladet.

"Det var mycket latte"

I intervjun berättade han också om hur det var att vara hemma med prinsessan Estelle.

– Det var nog som för de flesta andra. Det var mycket latte (skratt). Nej då, jag skojar bara. Jag dricker inte så mycket kaffe om jag ska vara ärlig. Då hade man ju i alla fall chansen att vara ute och få ihop sina 10 000 steg.

"Ett val som många föräldrar gör"

Prins Daniels syn har inte förändrats sedan ledigheten med Estelle - utan han kommer alltså att vara hemma på samma sätt med prins Oscar.

– Det är ett val som många föräldrar gör, och även kronprinsessparet. De tycker att det är viktigt att fokusera på familjen när barnen är små, säger Margareta Thorgren vid hovet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.