Nu går prins Daniel
på föräldraledighet

Prins Daniel tog med sig Estelle på handbolls-EM. När han går på pappaledighet finns det förhoppningsvis än mer tid för barnen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Prins Oscar börjar närma sig ettårsdagen.
Foto: KUNGAHUSET

Nu ska prins Daniel vara föräldraledig.

Lagom till sonen Oscars ettårsdag trappar Daniel ner på de kungliga uppdragen.

– Prins Daniel kommer att fokusera på barnen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Det kommer att bli mindre jobb för prins Daniel.

Den 2 mars stundar prins Oscars ettårsdag - och i samband med det kommer pappa Daniel att trappa ner på de kungliga uppdragen, vilket även Svensk Damtidning har rapporterat om.

– Det stämmer. Den närmaste tiden kommer prins Daniel att fokusera på familjen och på barnen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prins Daniel är "hemma med barn"

Men att han är föräldraledig vill hovet inte säga, eftersom kungligheter precis som statsråd till exempel inte ansöker om ersättning från Försäkringskassan.

I stället kallas det att vara "hemma med barn".

– När man är kunglig så har man vissa officiella uppdrag. Men i den mån det går att planera för så kommer prins Daniel i det här fallet att fokusera på familjen och barnen, säger Margareta Thorgren.

När prins Daniel var hemma med prinsessan Estelle var det fullständigt unikt. Han var då den första manliga kungligheten som valde att vara föräldraledig. För prins Daniel var det självklart.

Nu ska prins Daniel spendera mer tid med barnen och trappa ner på de kungliga uppdragen.
Foto: Anders Wiklund / TT

– Min pappa var föräldraledig med både mig och min storasyster redan i början av 70-talet. Så för mig var det självklart att vara hemma med mina barn. Jag tror nog att det finns många yrkesgrupper där det är en låg föräldraledighet bland män. Och det tycker jag är synd för man får ut så mycket av att vara med sina barn och lära känna dem på det sättet, har prins Daniel sagt i en intervju med Aftonbladet.

"Det var mycket latte"

I intervjun berättade han också om hur det var att vara hemma med prinsessan Estelle.

– Det var nog som för de flesta andra. Det var mycket latte (skratt). Nej då, jag skojar bara. Jag dricker inte så mycket kaffe om jag ska vara ärlig. Då hade man ju i alla fall chansen att vara ute och få ihop sina 10 000 steg.

"Ett val som många föräldrar gör"

Prins Daniels syn har inte förändrats sedan ledigheten med Estelle - utan han kommer alltså att vara hemma på samma sätt med prins Oscar.

– Det är ett val som många föräldrar gör, och även kronprinsessparet. De tycker att det är viktigt att fokusera på familjen när barnen är små, säger Margareta Thorgren vid hovet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.