Familjen Lewenhaupt ägde Gäddeholms herrgård i över 150 år. Men 1997 såldes herrgården. Foto: Alex Ljungdahl/ExpressenFamiljen Lewenhaupt ägde Gäddeholms herrgård i över 150 år. Men 1997 såldes herrgården. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Familjen Lewenhaupt ägde Gäddeholms herrgård i över 150 år. Men 1997 såldes herrgården. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt under bröllopet med Grynet Molvig. Bröllopet ägde rum den 23 juni 1983 på Gäddeholms herrgård. Fr v: Trine Molvig, mamma till Grynet, sonen Teodor, bröllopsparet, svärfar Gösta Lewenhaupt och svärmor Christina-Louise. Foto: Rolf HamiltonCarl Adam "Noppe" Lewenhaupt under bröllopet med Grynet Molvig. Bröllopet ägde rum den 23 juni 1983 på Gäddeholms herrgård. Fr v: Trine Molvig, mamma till Grynet, sonen Teodor, bröllopsparet, svärfar Gösta Lewenhaupt och svärmor Christina-Louise. Foto: Rolf Hamilton
Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt under bröllopet med Grynet Molvig. Bröllopet ägde rum den 23 juni 1983 på Gäddeholms herrgård. Fr v: Trine Molvig, mamma till Grynet, sonen Teodor, bröllopsparet, svärfar Gösta Lewenhaupt och svärmor Christina-Louise. Foto: Rolf Hamilton
Sten Unnerstedt, 73, köpte Gäddeholm av "Noppe" innan han sålde det vidare till kommunen. Foto: Alex Ljungdahl/ExpressenSten Unnerstedt, 73, köpte Gäddeholm av "Noppe" innan han sålde det vidare till kommunen. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Sten Unnerstedt, 73, köpte Gäddeholm av "Noppe" innan han sålde det vidare till kommunen. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

"Noppes" uppbrott med Gäddeholms herrgård

Publicerad

GÄDDEHOLM. Familjen Lewenhaupt ägde Gäddeholms herrgård i över 150 år. Här lärde sig kungen att cykla – och deltog på jakter ihop med vännen Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt .

Men 1997 valde ”Noppe” att sälja familjegodset. Han ville något annat med sitt liv.

I dag har Västerås stad byggt hyresrätter och förskola på markerna – och den anrika historien känns som bortblåst.

– Det var många i släkten som hade åsikter om försäljningen, säger Sten Unnerstedt, 73, som köpte Gäddeholm av ”Noppe” innan han sålde det vidare till kommunen.

Lindarna längs allén är alldeles kala. Trots den något kyliga vårdagen på Gäddeholm kommer en blond kvinna med barnvagn joggande från herrgården som allén leder fram till.

Hon har en fleecetröja och trekvartslånga träningstights på sig. Med sin ena hand för hon barnvagnen framåt och med sin andra dricker hon ur en röd vattenflaska som man kan ana en utnött ”Friskis & Svettis”-logotyp på.

För bara lite mer än 20 år sedan var den här synen ovanlig på Gäddeholm, någon mil sydost om centrala Västerås. Här rörde sig grevar och grevinnor, kungligheter och kändisar.

Familjen Lewenhaupt ägde Gäddeholms herrgård i över 150 år.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Alla var de inbjudna av Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt som, liksom många andra Lewenhauptare, vuxit upp ute på herrgården – ett anrikt släktgods som hamnade i släktens ägo på 1800-talet.

Det sägs att det var här på Gäddeholm som vår kung tog sin allra första cykeltur, ivrigt påhejad av ”Noppe” – som har funnits i Carl Gustafs umgänge sedan barnsben.

”Noppes” pappa, Gösta Lewenhaupt, var kammarherre åt kungens mamma, prinsessan Sibylla. Gösta tog därför hand om kungen som barn – och snabbt sammanfördes ”Noppe” och kronprins Carl Gustaf, eller ”Tjabo” som kungen kallas bland vännerna.

 

LÄS MER: Noppe hedrades av vännerna på krogen

 

Sten Unnerstedt, 73, köpte Gäddeholm av ”Noppe” innan han sålde det vidare till kommunen.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

”Noppe” älskade att föra samman människor och att vara värd till sammankomster – middagar, fester och inte minst jakter.

– ”Noppe” hade sina jakter här och då var det mycket håll-i-gång, det kan jag säga. Massor av folk och kungen var ofta med, det pågick i flera dagar. Det var riktigt kul alltså, säger Sten Unnerstedt, 73, som bor intill Gäddeholms herrgård.

Sten tar emot oss i det hus på Gäddeholm där ”Noppe” och hans fru, den norska skådespelerskan Grynet Molvig, bodde i början av 1980-talet innan de sålde det till Sten Unnerstedt. Det ligger bredvid den anrika släktherrgården och har direkt utsikt över Mälaren och en gammal tegelugn på tomten. I dag är ugnen inredd till sällskapsrum.

Vi slår oss ner i en soffa som står vid ett fönster som bjuder en magnifik utsikt över en stenbrygga vid Mälarens strand, kanske hundra meter från huset. Sten Unnerstedt häller upp kaffe.

– Titta på utsikten. Det här är ett fantastiskt läge. Det är det bästa läget i hela Västmanland. Eller i Västerås i alla fall, säger han och tar en tugga av kanelbullen som ligger framför honom.

"Noppe" hade jakter vid herrgården.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

I det här huset bodde ”Noppe” och Grynet innan de flyttade upp till herrgården ett stenkast längre bort. Då köpte Sten Unnerstedt huset.

Här utspelade sig många av ”Noppes” finaste minnen. Ett som särskilt etsat sig fast hos hans vänner var midsommarbröllopet med Grynet Molvig i juni 1983.

Familjen och de allra närmaste vännerna var inbjudna till ceremonin som skedde på den stenbryggan som Sten Unnerstedt nu sitter och tittar på.

– Det måste ha varit ett jättefint bröllop, säger Sten när han blickar ut över tomten och strandkanten mot Mälaren.

Grynet Molvig och "Noppe" gifte sig i juni 1983.Foto: Rolf Hamilton

”Noppes” vän – tillika en av kungens bästa vänner – ”Aje” Philipson rullade in till bröllopet i en gammal Mercedes Cabriolet ihop med flickvännen Gisela Schön.

Efter ceremonin, med något av ett hemmabyggt altare som brudparet vigdes vid, firades det nyblivna paret med champagne i slottsparken och en bröllopsmiddag uppe på godset.

Grynet Molvig, 74, minns bröllopet med värme.

– Det var det mest romantiska man kunde tänka sig, att gifta sig precis vid Mälarens strand i den vackra naturen som finns ute på Gäddeholm. Vi byggde upp ett litet altare och alla satt utomhus. Solen sken och det var varmt, säger hon.

Kort efter bröllopet genomfördes försäljningen av huset. Sten Unnerstedt tog över huset, och ”Noppe” och Grynet bosatte sig på herrgården. Det var herrgården som var släktgodsets pärla och som familjen Lewenhaupt ägt och verkat på i decennier.

"Noppe" och Grynet Molvig var gifta i nio år.Foto: Rolf Hamilton

 

LÄS MER: Vännerna om Noppes sista kväll

 

Grynet och ”Noppe” var gifta i nio år och Grynet minns tiden på Gäddeholms herrgård som något av ett paradis för Lewenhauptarna.

– Det var en samlingspunkt för hela familjen Lewenhaupt. Det var högtider, mycket roligheter, festligheter och skratt. Jag kommer ihåg att vi drog i gång en julmarknad där som vi hade några år i rad, det kom tusentals människor.

Gäddeholm hade funnits i familjen Lewenhaupts ägo sedan 1800-talet. När kungen var där med ”Noppe” i början var det ”Noppes” pappa, Gösta Lewenhaupt, som höll i trådarna för det 120 000 kvadratmeter stora godset – som var en oas för familjen och alla deras vänner. Precis vid Västeråsfjärden och med fantastisk utsikt över vacker natur. Med mycket fester och arrangemang som ständigt pågick.

I mer än tio år bodde Sten för sig, och ”Noppe” och resten av familjen Lewenhaupt uppe på herrgården.

Gäddeholm hade funnits i familjen Lewenhaupts ägo sedan 1800-talet. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Herrgården fortsatte vara den naturliga samlingsplats för familjen. Men det skulle snabbt komma att förändrats när ”Noppes” pappa Gösta Lewenhaupt gick bort.

– Jag bodde ju här då, när ”Noppe” fick för sig att han skulle sälja allt. Det blev rätt naturligt för honom att vända sig till mig, eftersom jag fanns i närheten, tror jag. ”Noppes” pappa gick bort på försommaren 1996 och vi började diskutera köpet under hösten. Vi var klara med allt 1997, säger Sten Unnerstedt.

Försäljningen väckte många frågor i släkten Lewenhaupt och bland deras vänner. Lewenhauptarna räknas än i dag som Sveriges främsta levande adelsätt – och de hade svårt att acceptera att någon utomstående skulle ta över det anrika godset.

– Om man tittar på andra adliga släkter så är det ju inte så att de skiljs från sina egendomar frivilligt. Så är det ju, säger Sten Unnerstedt.

Han säger att han i dag har en god relation med familjen Lewenhaupt – även efter att de lämnade Gäddeholm.

Försäljningen väckte många frågor i släkten Lewenhaupt och bland deras vänner. Foto: Robban Andersson

– Det var många i släkten som hade åsikter om försäljningen. Men jag känner mig inte skyldig på något sätt för att jag köpte. Det var ”Noppe” som sökte upp mig för att han ville sälja, och jag ville köpa. Jag är glad för det. Det blev ju bra för mig… och kanske för honom också, säger Sten Unnerstedt och fortsätter:

– Men jag har ju hört från andra, och kanske märkt lite genom kommentarer och så, att det var åsikter om försäljningen. Men jag känner släkten rätt så bra i dag och förstår ju att om de hade fått reda på att det här var på gång – då hade det kanske inte blivit någon försäljning.

En av de som öppet uttryckt sitt motstånd till försäljningen var Greger, farbror till ”Noppe”.

– Han var öppen med det, att han inte var glad över att jag tog över det här. Men vi var ändå goda vänner. Även om han som princip tyckte att det här skulle stanna i släkten.

Varför var Gäddeholm så viktigt för familjen?

– Ja, säg det. Du får fråga dem.

Men det finns inget otalt mellan dig och familjen i dag för att du köpte?

– Nej, nej, absolut inte. De har ju inte gjort något fel, och jag har inte gjort något fel. Jag var bara oförskämd nog att köpa, men det finns ju inget brottsligt i det, eller hur?

Hela området är, eller var, ju väldigt förknippat med familjen Lewenhaupt.

– Ja, men nu blev det inte så. Av olika anledningar som jag inte vet något om, egentligen.

Noppe omvärderade vad han ville satsa på i livet

Varför ”Noppe” sålde egendomen är det ingen som riktigt tycks veta. Det var ju här han kunde samla sina adelsvänner, bjuda in kungen på jakt och ställa till med fester för hela bekantskapskretsen – precis som han älskade att göra.

Kungen tillsammans med "Noppe".Foto: Patrik C Österberg/All Over Press

– Det var ju ”Noppe” som ville sälja. Jag vet inte varför han ville sälja. Jag har aldrig hört någon motivering till det. Det kan jag inte svara på alls. Den som vet det bäst är Sten (Unnerstedt, reds anm), säger Elisabeth Forsberg, ”Noppes” kusin, som skrivit förordet till en skrift om Gäddeholm som getts ut för att bevara historien om familjen Lewenhaupts tid på Gäddeholm

”Noppes” exfru Grynet Molvig, som var gift med ”Noppe” fram till oktober 1995, var inte med när ”Noppe” sålde godset.

– Så det kan inte jag uttala mig om, säger hon.

Susanne Lewenhaupt fanns vid ”Noppes” sida när han bestämde sig för att sälja familjegodset. De var gifta mellan 1997 och 2001 men bodde ihop innan dess. Hon beskriver att ”Noppe”, som vid tiden för försäljningen var på väg att fylla 50 år, befann sig i en situation där han delvis omvärderade vad han ville satsa på i livet.

Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

– Han kände väl: ”Ska jag hålla på med det här hela livet?”. Det var ju mycket jobb med det där, och han ville väl komma närmare vännerna och kompisarna som ju alla fanns i Stockholm. Då kände han att han lika gärna kunde sälja godset.

Vad tyckte familjen om det?

– Det var inte så många som fanns i livet. Hans syster hade ju inget emot det, hon fick ju pengar när de sålde, säger Susanne men minns att ”Noppes” farbror Greger var emot det hela.

– Men jag minns det inte som något dramatiskt. Det var väl kanske kompisar som hade hoppats på att de skulle få köpa det, men alla visste ju hur det låg till. ”Noppe” ville något annat.

Hon hade själv gärna bott kvar på Gäddeholm.

– Ja, det var urfint och mysigt där ute. Jag trivdes jättebra. Men ”Noppe” ville inte.

Expressen har sökt ”Noppes” syster Cecilia Lewenhaupt för att ställa frågor om varför familjen valde att sälja godset. Hon har inte återkommit.

”Noppe” själv sa till Aftonbladet i november 1997 att han sålde godset av ekonomiska skäl:

"Noppe" och hans fru Lee.Foto: Eero Hannukainen/IBL

– Det handlar om skatteeffekten på utlösen av syskon. Det blir helt enkelt för dyrt. Jag måste välja mellan att stycka upp gården i mindre delar eller att sälja hela. Och då är det bättre att sälja, sa han.

På frågan om det inte känns sorgligt att sälja Gäddeholm, som varit i släktens ägo så länge, svarade Noppe:

– Självklart känns det tråkigt. Väldigt sorgligt. Jag har ju jobbat för godset nu i 17 år.

 

”Noppe” själv sa till Aftonbladet i november 1997 att han sålde godset av ekonomiska skäl.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

 

LÄS MER: Kungavännernas uppgång och fall

 

Sten Unnerstedts tid på godset blev inte långvarigt. Han behöll sin gamla villa, som han köpte av ”Noppe” redan på 1980-talet, men sålde familjegodset vidare 2003. Köpare var Västerås stad som i dag har låtit uppföra hyresrätter i den villa, ”Stora huset”, där ”Noppe” under 1980- och 1990-talet bodde.

– Det är Västerås som hyr ut det. Till vanliga Svenssons, säger Sten Unnerstedt när vi åker förbi herrgården, en bit bort från bostaden där han nu är bosatt.

Längre bort längs vägen ligger en förskola som startade i augusti 2015, precis intill ett område med villor vars senaste försäljningsetapp var över på två veckor, enligt Unnerstedt.

– Det här har ju blivit stadens expansionsutrymme. Kommunen har gjort väldigt mycket här och satsat enormt mycket pengar.

Är det inte synd att det blir så här bebyggt då? Det finns ju en historia.

– Jo, i början av den här exploateringen var det väl många som tyckte så. Men alla tycker att det har blivit jättefint nu, tror jag, säger Sten Unnerstedt när vi sitter i hans bil och åker runt i det tätbebyggda området.

– Det har blivit ett lyft för hela området, tycker jag. Jag tycker att det är jättekul. Här var det bara skog innan, men nu är det ju som en stadsdel.

 

LÄS MER: Noppe skrev ett eget kapitel i nöjeshistorien

 

Medan Sten Unnerstedt och Västerås stad höll ställningarna på Gäddeholm bytte ”Noppe” liv. Han bosatte sig i Stockholm, kom närmare sina vänner och valde så småningom att förverkliga en av sina stora drömmar – att öppna ”Noppes medlemsklubb” på Ingmar Bergmans gata på Östermalm i Stockholm.

"Noppes medlemsklubb” på Ingmar Bergmans gata på Östermalm i Stockholm.Foto: Michaela Hasanovic/Expressen

Inspirationen kom från brittiska medlemsklubbar som ”Noppe” besökt och fått drivkraften att skapa en svensk variant av.

I dag har klubben omkring 1 500 medlemmar. Resan dit har varit lång – men en ”invite only”-princip har gjort stället till ett av Stockholms mest mytomspunna.

Hit kunde kändisar komma och umgås privat – fotografer var strikt förbjudna – och att ”Noppes” bästa vän kungen kom dit ett par gånger gjorde att attraktionskraften ökade.

Återigen – decennier efter att han började arrangera festerna och jakterna på Gäddeholm – var det ”Noppe” som var värd bland kändisar och kungligheter.

Utanför "Noppes".Foto: Suvad Mrkonjic

Visserligen inte med utsikt över Mälaren och med perfekta marker för kunglig jakt intill sig.

Men med servering av dryck och tilltugg på en av Stockholms finaste adresser, ett stenkast från Stureplan, kommer man långt.

Förvisso är blonda kvinnor som joggar med barnvagn och vattenflaska en vanlig syn här sedan länge.

 

Text: Elias Giertz • Foto: Alex Ljungdahl

Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag