Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobelpristagarens kupp – sa till kungen att sluta jaga

Kung Carl Gustaf och Olga Tokarczuk.Foto: ROBERT EKLUND/STELLA PICTURES
Olga Tokarczuk.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Olga Tokarczuk, 2018 års Nobelpristagare i litteratur, fick kungen till bordet under Nobelbanketten.

Men den polska författaren struntade i kallpratet – i stället gick hon rakt på sak och försökte få kung Carl Gustaf att sluta med ett av sina största intressen.

Olga Tokarczuk hade kungen på sin högra sida vid honnörsbordet under Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

– Jag hade ingen aning om vad man pratar med en kung om, men det gick väldigt lätt, säger Olga Tokarczuk till den polska nyhetssajten Onet som enligt Aftonbladet beskrev sin bordsgranne som ”väldigt trevlig, intelligent och varm att samtala med”. 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

”Jag pratade mycket med prins Daniel”

Olga Tokarczuk passade även på att ifrågasätta ett av kungens största intressen.

– Vi ett tillfälle under samtalet försökte jag övertala kungen att sluta jaga, men jag är inte säker på att jag lyckades. Svenskar har en stor tradition kring jakten - att man måste kontrollera naturen, för annars löper den amok, säger Tokarczuk enligt tidningen.

Hon pratade även med den svenska kungligheten som hon hade till vänster under middagen.

– Jag pratade mycket med prins Daniel på min vänstra sida, vi lovade till och med att vi skulle höras vidare efteråt, säger Tokarczuk enligt tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.