Kung Willem-Alexander av Nederländerna har jobbat extra som deltidspilot för KLM i 21 års tid. Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TTKung Willem-Alexander av Nederländerna har jobbat extra som deltidspilot för KLM i 21 års tid. Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TT
Kung Willem-Alexander av Nederländerna har jobbat extra som deltidspilot för KLM i 21 års tid. Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TT
Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TTFoto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TT
 Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TT
Den nederländske kungen avslöjade nyheten i en intervju med De Telegraaf. Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TTDen nederländske kungen avslöjade nyheten i en intervju med De Telegraaf. Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TT
Den nederländske kungen avslöjade nyheten i en intervju med De Telegraaf. Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TT
Kung Willem-Alexander av Nederländerna tillsammans med drottning Maxima. Foto: PATRICK VAN KATWIJKKung Willem-Alexander av Nederländerna tillsammans med drottning Maxima. Foto: PATRICK VAN KATWIJK
Kung Willem-Alexander av Nederländerna tillsammans med drottning Maxima. Foto: PATRICK VAN KATWIJK

Nederländska kungens hemliga liv – varit pilot för KLM i 21 år

Publicerad

Kung Willem-Alexander av Nederländerna har haft ett hemligt dubbelliv.

I över 20 år har han varit pilot för KLM som en "hobby" vid sidan av sina kungliga plikter, avslöjar han i en intervju med De Telegraaf.

I över 20 år har passagerare som flugit med flygbolaget KLM i hemlighet blivit transporterade av Willem-Alexander av Nederländerna. De senaste fyra åren har han varit kung, innan dess var han prins.

I en intervju med De Telegraaf avslöjar Willem-Alexander sitt dubbelliv. När han vill ta en paus från sina kungliga plikter har han jobbat deltid för KLM:s "Cityhopper", den del av flygbolaget som flyger korta distanser, som andrepilot.

– För mig är det viktigaste att ha en hobby som jag kan koncentrera mig på helt och hållet, säger han i intervju med De Telegraaf och fortsätter:

– Du har ett flygplan, passagerare och en besättning. Du har ansvar för dem. Du kan inte ta dina problem som du har på marken med dig upp i luften. Du kan koppla bort dem helt och koncentrera dig på någonting annat. Det är, för mig, det mest avslappnande med att flyga.

Det är inte riktigt på det här sättet man är van att se en kung...Foto: NATASCHA LIBBERT HANDOUT / EPA / TT

Kung Willem-Alexander: "Folk tyckte det var överraskande"

Det har länge varit känt att Willem-Alexander, som blev kung av Nederländerna efter att hans mor Beatrix abdikerade som drottning, kan flyga. Men inte att han gjort det för ett kommersiellt flygbolag som andrepilot eller så ofta.

I intervjun berättar han att det inte hänt särskilt ofta att passagerare känt igen honom. Detta trots att han ofta gick omkring på flygplatsen Schiphol i Amsterdam iklädd pilotuniform.

– Innan 11:e septemberattackerna brukade dörren till cockpit hållas öppen. Folk kom ofta och kikade in och tyckte att det var överraskande att jag var där, säger han till tidningen.

Presenterar sig aldrig med namn i utropen

Just nu genomgår Willem-Alexander träning för att flyga KLM:s nya plan, Boeing 737. Modellen Fokker 70, som han tidigare har flugit, ska fasas ut av flygbolaget.

Kung Willem-Alexander berättar att han ofta gör utrop till passagerare på planet, men eftersom han är andrepilot är det sällan han presenterar sig med namn.

Några gånger känner passagerare dock igen hans röst, säger han och tillägger:

– Men de flesta lyssnar ändå inte.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.