Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modesessan Victoria håller stilen – hyllas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Designer: Ann Sofie Back.
Designer: Altewaisaome.
Foto: Roger Vikström
Isabel Marant pour H&M.
Tiger of Sweden.
Foto: Patrick Van Katwijk
H&M.
Foto: Patrik Österberg
Kronprinsessan Victoria vid utdelningen av Svenska Juniorvattenpriset på Grand Hôtel i Stockholm i september i fjol.
Foto: Anna Lu Lundholm
Altewaisaome.
Foto: David Sica
H&M.
Foto: David Sica
Pär Engsheden.
Foto: David Sica
H&M.
Foto: David Sica
1 / 11

H&M har tidigare haft en Madde-effekt.

Numera är det storasyster Victoria som står för designen i kungafamiljen. Allt oftare visar kronprinsessan sig i kläder av svenska designers och för textilindustrin är det rena rama bingon:

- Jag hade aldrig någonsin kunnat föreställa mig den uppmärksamheten som skulle bli efter att kronprinsessan hade haft på sig klänningar som jag har designat. Det var helt otroligt, berättar Marlene Abraham, grundare av Mayla.

Årets största svenska modefest - Stockholm Fashion Week - har premiär i dag och inom industrin finns en stor tacksamhet för de svenska modeprinsessorna.

Förr var det prinsessan Madeleine som symboliserade mode och trender i svenska kungafamiljen. När hon bodde i USA och en sommar visade sig på Manhattan i en vit sommarklänning från H&M och bilden spreds i tidningar var klädesplagget snart helt slut i samtliga butiker i Sverige.

Nu är det kronprinsessan Victoria som skapar den trenden och köphysterin när hon visar upp sig i ett specifikt plagg. Strax före sitt bröllop 2010 bestämde Victoria sig för att göra något åt sin garderob och hon insåg att hon inte skulle klara uppgiften själv. Lotten föll på Tina Törnqvist - utbildad skräddare och mönsterkonstruktör.

"Man blir stolt"

Från ganska anonym stil började kronprinsessan nu att plötsligt bära färger som lila och rött - något hon väldigt sällan hade gjort tidigare. Victoria hyllas för sin klädstil och numera är det allt oftare kläder av svenska märken och designers som hon bär.

- Det betyder väldigt mycket för en designer och man blir stolt, menar Marlene Abraham, skapare av svenska modemärket Mayla. Jag minns första gången jag fick veta att hon hade haft på sig ett av mina plagg. Det var en kompis som ringde och hade sett kronprinsessan i tv, tror det var utomlands, det var roligt.

- Kronprinsessan Victoria är en fantastisk förebild i så mycket och en fantastisk representant för Sverige så då betyder det ju lite extra att hon bär plagg som jag har designat, fortsätter Marlene Abraham.

Kronprinsessan Victoria har vid flera officiella tillfällen burit plagg av Mayla. Marlene Abraham har sina höjdpunkter klara för sig:

- När Victoria fyllde år både 2011 och 2013 hade hon klänningar från Mayla och även den dagen då hon berättade hon och Daniel skulle bli föräldrar. Då hade hon på sig en plommonfärgad klänning.

"En fantastisk stilförebild

Kronprinsessan Victoria och resten av familjen är nära vänner med H&M-familjen. Stefan Persson jagar ofta med kungen och hans son Karl-Johan Persson, vd för H&M, och hans hustru Leonie tillhör Victorias och Daniels absolut närmaste vänner. Därför kanske inget konstigt att Victoria allt oftare har dykt upp i olika plagg från H&M och även dess finare variant Cos.

- Victoria är en fantastisk stilförebild och vi är glada och smickrade över att hon vid flera tillfällen har valt att bära kläder från H&M, säger Marie Rosenlind, press- och kommunikationsansvarig på H&M i Sverige.

Vad betyder det för ett märke som H&M att en kunglighet bär dess kollektion?

- Jag ser det som ett kvitto på att vi har ett mode som tilltalar många. Det känns kul att det tilltalar henne personligen. Det är väldigt kul att kronprinsessan väljer att bära kläder som är tillgängliga för många.

- Hon mixar vårt mode på ett sätt som vi tror många upplever inspirerande, vilket givetvis är positivt för vårt varumärke.

Ett annat märke som Victoria ofta och gärna bär är By Malina av Malin Andrén:

- Självklart är vi otroligt stolta över att kronprinsessan bär våra kläder. De är så fina representanter för både Sverige och svenskt mode, säger Malin Andrén till Expressen.

Höjdpunkter under modeveckan

Här är några av höjdpunkterna i programmet för modeveckan.

Stylein

Visning av modemärket Stylein fall winter 2015 - "Wednesdays at Serafina". Måndag 26 januari 17.00- Mäster Samuelsgatan 5, Bibliotekstan

The Swedish School of Textiles & Handarbetets Vänner

Vernissage. Tisdag 27 januari 16.00 - 19.00, HV Gallery Djurgårdsslätten 82-84

Beckmans Designhögskola

Modevisning Fashion Collaboration. Onsdag 28 januari 11.00, stora salongen, Berns

af Klingberg

Showroom. Torsdag 29 januari 13.00-20.00 Nybergsgatan 2, hörnet Linnégatan

DesignWerket

Showroom för svensk design med produktion i Europa. Kläder och accessoarer för AW 15 samt omgående för SS 15. Söndag 1 februari 14.00-18.00, Stockholms Modecenter/Järla Sjö.

Källa: www.stockholmfashionweek.com

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.