Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardär lånade ut privatjet till Victoria

KÄMPAR IHOP. Bertil Hult och Victoria, båda dyslektiker, kämpar för att öka förståelsen i frågan. Kronprinsessan har flera gånger delat ut Bertil Hults pris till de skolor som hjälper dyslektiska elever bäst.
Den skygge affärsmannen Bertil Hult lånade ut ett av sina två privatplan åt Victoria och Daniel.
Och han har råd med det.
Han tillhör landets verkligt megarika.
Dessutom är han nära vän till såväl kungen och drottningen som Victoria och Daniel.

FAKTA

Utsedd till Årets svensk i världen 2006


* Namn: Bertil Hult.
* Familj: Hustru Lisbeth, sönerna Philip, Alexander, Edward, och Max.
* Har hus i bland annat: Luzern i Schweiz, Colorado i USA, La Zagaleta nära Marbella i Spanien.
* Född och uppvuxen i: Stockholm.
* Karriär: Startade EF språkresor 1965. VD till 2002.
* Övrigt: Grundare av Bertil Hults stiftelse, som delar ut pris till skolor för dyslexiarbete. Golfare och Vasaloppsåkare. Utsedd till Årets svensk
i världen av föreningen Svenskar i Världen 2006.

Bertil och hustrun Lisbeth Hult var förstås bjudna både till konserten i Konserthuset i Stockholm i fredags och till vigseln i Storkyrkan samt den efterföljande bröllopsmiddagen på Stockholms slott i lördags.
Paret Hult hör sedan länge till kungaparets förtrogna. Bertil Hult känner både kronprinsessan Victoria och Daniel Westling väl.
KUNGENS KOMPIS. När Bertil Hult fyllde 60 flög han kompisarna till Boston i två plan – för att se Elton John och Stevie Wonder. Bland de kända gästerna fanns kungen. Foto: Thomas NilssonKronprinsessan Victoria delar till exempel varje år ut ut "Bertil Hults pris" till en grundskola som arbetat aktivt med att förebygga läs- och skrivsvårigheter. Bertil Hulth har i några av sina sällsynta intervjuer berättat att han, precis som kronprinsessan, lider av dyslexi.

Grundade stiftelse med Silvia

KUNGLIGA MIDDAGSGÄSTER. På middagen efter Victoria och Daniels bröllop i lördags var Bertil Hult och hustrun Lisbeth självskrivna gäster. Här är det glada paret på väg in på Slottet. Foto: Karin Törnblom / Ibl BildbyråKopplingarna mellan affärsfamiljen Hult och kungafamiljen är många och täta. Bertil Hulth var till exempel tillsammans med drottning Silvia med och grundade den ideella stiftelsen Mentor i Genève som arbetar tillsammans med FN mot droger och beroenden runt om i världen.

En av landets rikaste

PÅ SLOTTET. Här är Bertil Hult på möte med Silvia på Slottet, tillsammans med bland andra H&M:s Stefan Persson och ABBA-Anne-Frid Reuss. Han var med i styrelsen när Mentor Foundation grundades Foto: Gunnar SeijboldBertil Hult räknas som en landets rikaste personer, med en förmögenhet som uppskattas till cirka tio miljarder kronor.
Miljarderna har han tjänat på språkreseföretaget EF som han grundade 1965 och som han ledde som VD fram till 2002, då Louise Julian efterträdde honom. I dag är Hult bolagets styrelseordförande.
EF omsätter miljardbelopp och har över 20 000 anställda över hela världen. 2006 blev han vald till Årets svensk i världen.

Kritik för låga löner

Bertil Hult är känd för att snåla när det gäller affärer.
När han planerade en flytt av EF:s huvudkontor till Schweiz hölls långa förhandlingar med kantonens politiska ledning om hur mycket - eller lite - skatt bolaget skulle tvingas betala. Han har också fått kritik för låga löner till bolagets anställda.
Privat tycks det vara en annan femma. Han ställer nästan aldrig upp på intervjuer, men han har flera gånger blivit omskriven för sin extravaganta livsstil.
Enligt affärspressen ska han med lätthet kunna bränna 100 000 dollar i månaden. Bland annat hyrde han in Rod Stewart för att underhålla på sin hustrus 50-årsfest. Kostnad: sex miljoner kronor.
Tidningen Affärsvärlden har berättat om hur han, när han fyllde 60 år, i februari 2001, höll fest i tre dygn. Han flög två Boeingplan med direktörsvänner till Boston. Ett från Köpenhamn och ett från Stockholm. I Boston fick gästerna se David Copperfield trolla på scenen medan världsstjärnorna Elton John och Stevie Wonder underhöll till champagnen.

Sönerna vän med Victoria

Han har också gjort sig känd som sponsor i Whitbreadseglingen runt världen och för att ha byggt den största privatvillan i fashionabla Stockholmsförorten Djursholm.
Vill du se grafiken i större format, klicka här! Bertil Hult har tillsammans med hustrun Lisbeth sönerna Alexander, kallad Alex, Edward kallad Eddie, och Maximilian, som oftast bara kallas Max.
I ett tidigare äktenskap har han sonen Philip.
Sönerna räknas också till kronprinsessan Victorias bekantskapskrets.
Lånet av Bertil Hults privatjet av modell Dassault Falcon 7X är inte första gången som kronprinsessan Victoria drar fördel av sina goda kontakter inom landets allra rikaste familjer.

Ingår i innersta kretsen

Kronprinsessans möhippa firades till exempel på H&M-familjen Perssons privata sommarställe i Stockholms skärgård.
H&M-ordföranden Stefan Persson, rankad som världens 13:e rikaste man, var förstås också inbjuden till det kungliga bröllopet, liksom sonen Karl-Johan, nära vän till brudparet.
Flera andra tunga näringslivskändisar anses också tillhöra Victorias och Daniels - och kungaparets - nätverk, och var också bjudna till bröllopsfesten. Bland dem Ericsson-ordföranden Michael Treschow, BP:s styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg, Securitas Melker Schörling och Nordic Capitals Robert Andreen.
Flera av toppdirektörerna ingår också i kungens allra innersta krets och får vara medlemmar i hans privata jaktlag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!