Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mentorns ord om arbetet med prinsen: ”Superengagerad”

Prinsen: ”Har också blivit utsatt”
Carl Philip har haft naturfotografen Mattias Klum som mentor. Foto: Expressen / EXPRESSEN

Carl Philip har haft naturfotografen Mattias Klum som mentor. 

I en färsk intervju berättar Klum om samarbetet med prinsen. 

– Prins Carl Philip åkte med mig till ett niotal hotade områden, säger fotografen till Gala Magazine. 

Den världsberömde naturfotografen Mattias Klum, 51, har profilerat sig i frågor som rör miljö, biologisk mångfald och klimat. Hans syn på klimatfrågan var bland annat tema för hans Vinterprat i P1 i januari. Just nu är han aktuell i ett samarbete kring sina bilder med Akademibokhandeln. 

Klum belönades med en medalj i åttonde storleken av kungen 2003. Men fotografen har fler kopplingar till kungafamiljen än så – han har nämligen varit mentor åt prins Carl Philip, 40.

Berömmer kungafamiljen 

I en intervju med Gala Magazine berättar nu Klum om resorna med prinsen – och varför han tycker att kungafamiljens engagemang för naturen är viktigt. 

– Jag tror att det är superviktigt. De har en framskjuten position i samhället så självklart har de en stor betydelse för att engagera människor för en bättre värld. Kronprinsessan Victoria är väldigt insatt i frågor som rör miljön och är rejält påläst. Det finns ett genuint intresse för naturen hos hela kungafamiljen, säger Mattias Klum till tidningen. 

Carl Philip och Sofia jobbar mot näthat i sin stiftelse. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

”Superengagerad”

– Prins Carl Philip åkte med mig till ett niotal hotade områden när jag arbetade för National Geographic och han är superengagerad. Det gäller generellt för alla typer av frågor, som dyslexi, barns utsatthet och mobbning. Hela kungafamiljen är djupt engagerade i den här typen av frågor, upplever jag. 

Det är tillsammans med sin hustru, prinsessan Sofia, som Carl Philip engagerat sig för att jobba mot näthat och för att sprida kunskap om dyslexi. Via sin gemensamma stiftelse driver paret olika projekt för att främja dessa områden. I höstas lanserades bland annat hashtaggen #viberättar för att synliggöra problemet med näthat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.