Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meghans och Harrys svek mot drottningen

Hertigparet backar från sina roller i det brittiska kungahuset.
Prins Harry och Meghan vill bli deltidskungligheter – men innan dess måste de bena ut en del problem med resten av den brittiska kungafamiljen.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prins Harry och Meghan har vänt kungafamiljen ryggen.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Prins Harry och Meghan hade fått order från högsta ort om att hålla sina abdikationsplaner hemliga – men gick till slut emot drottningen själv.

Chockbeskedet har skakat Storbritannien och dess kungafamilj så till den milda grad att det ännu inte är säkert om skadorna går att reparera.

Mitt i kaoset står den 93-åriga Elizabeth II som vill lösa familjetvisten så fort som möjligt, trots det som beskrivs som ett avgrundsdjupt svek från barnbarnet Harry och hans Meghan.

Storbritannien, och kanske främst England, är en delad nation, där stridslinjen som förr snarare gick mellan klasser nu är dragen mellan generationer.

På ena sidan står den äldre. Den som röstade för brexit, för Boris Johnson, och har en ”stiff upper lip”. De tycker att deras älskade prinsliga soldat har manipulerats av sin otacksamma narcissistiska amerikanska fru som inte förstår att respektera institutionen hon gift in sig i. 

På andra sidan står den yngre, som ser sig som progressiva världsmedborgare, som ställer sig bakom anklagelserna om rasism och sexism i brittiska tabloiders artiklar om Meghan.

Drottningen önskade att Meghan och Harry skulle stanna i kungafamiljen.Foto: NEIL MUNNS / EPA / TT

De förstår att det inte kan ha varit helt lätt för Meghan att gå från frispråkig karriärkvinna till att behöva följa uråldriga regler och traditioner, och att aldrig få besvara den ständiga kritiken. 

Över hälften – 55 procent – av britter mellan 18 och 24 år anser att Meghan utsatts för rasism i media, enligt en undersökning från YouGov som publicerades på tisdagen.
För de över 65 är samma siffra 23 procent.

Men oavsett vilken sida de befinner sig på kan det brittiska folket enas om en sak: Det står inte helt rätt till i familjen Windsor-Mountbatten.

Släppte bomben på Instagram

Onsdagen den 8 januari publicerade prins Harry och Meghan ett Instagraminlägg som fick den brittiska monarkin att sätta kvällsteet i halsen.

Paret, som gifte sig i april 2018 och fick sonen Archie drygt ett år senare, skriver att de fått nog av det kungliga livet och vill ”ta ett steg tillbaka”.

De vill inte längre jobba heltid som brittiska kungligheter, de vill pendla mellan Storbritannien och Nordamerika och de vill inte längre ligga skattebetalarna till last via apanaget. 

Detta har de kommit fram till ”efter många månader av interna diskussioner”, skrev de. 

https://www.instagram.com/p/B7EaGS_Jpb9/

Ingen fick veta

Hur ”interna” diskussionerna verkligen varit stod klart när drottningens eget kortfattade uttalande följde, bara någon timme senare. Det sades att diskussionerna var i ”ett tidigt stadium” och:

Vi förstår deras önskan om att göra detta på ett annat sätt, men det här är komplicerade frågor som det kommer att ta tid att lösa”, skrev Buckingham Palace då.

Drottning Elizabeth hade bett prins Harry vänta med beskedet.Foto: GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK

Ingen, varken drottningen, prins Charles eller ens prins Harrys bror William visste att hertigparet skulle offentliggöra sina planer.

Drottningen hade bett prins Harry att vänta tills att de hunnit diskutera parets nya roll. Men i stället fick hon beskedet via medier – och till råga på allt kvällen innan hertiginnan Kates födelsedag.

Familjens ilska 

När de nåddes av nyheten ska prins William och pappa prins Charles ha blivit ”fullkomligt vansinniga”. Den 98-årige prins Philip likaså.

Drottningen ska, enligt uppgifter till Daily Mail, ha blivit ledsen och besviken.

Samtidigt som nyheten kom så packade Meghan sina väskor och återvände till den lånade 132-miljonersvillan på Vancouver Island i Kanada, där familjen tullbringat jul och nyår. 

Kvar i Kanada var inte bara den nio månader gamla sonen Archie, utan även parets två hundar som flugits ut tillsammans med familjen i november – en indikator från Meghan och Harry att de varit fast beslutna att offentliggöra sina planer, vad kungafamiljen än sade, enligt brittiska medier.

Mediekritiken och sprickan mellan bröderna

Få har förvånats över att prins Harry och Meghan vill ta ett steg tillbaka, även om många fortfarande inte kan förstå varför de kände sig nödgade att gå emot drottningens uttryckliga önskan så som de gjorde. 

Kritiken mot paret från samma medier som knappt ett år tidigare slog knut på sig för att komma på positiva adjektiv för att beskriva deras sagobröllop, har varit svidande – och de har själva svarat med att stämma flera brittiska tidningar.

Det samtidigt även ha skurit sig rejält mellan de en gång så tajta bröderna Harry och William. 

”De fördrevs från familjen”

Prins Harry själv bekräftade att han och William glidit ifrån varandra i en lång intervju med ITV-journalisten Tom Bradby under en resa till Sydafrika i höstas.

I torsdags gav samma Tom Bradby, som också är en nära vän till båda prinsarna, en förklaring till det plötsliga beslutet:

– Det har varit många bråk, många hårda ord utväxlades vid tiden för bröllopet. Och det har gått lite för långt, sade han.

– Resten av familjen tycker att Harry och Meghan är väldigt jobbiga, och från Harry och Meghans sida så tycker de att de fördrivits.

Brittisk press har rapporterat flitigt om de senaste händelserna i kungahuset.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT
The Suns förstasida dagen efter beskedet, med rubriken ”MEGXIT”, som anspelar på Brexit.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vid måndagens krismöte på det kungliga godset Sandringham påbörjades så diskussionerna kring hur parets framtid kommer att se ut.

Prins Harry ställdes för första gången efter sitt uttalande öga mot öga med sin storebror, pappa och farmor – planen att ha Meghan med per telefon från Kanada slopades i sista stund. I stället lämnades hon helt utanför samtalet.

Drygt 90 minuter senare gick alla fyra åt var sitt håll.

Drottningens ord efter mötet med Harry

Några timmar senare gav drottning Elizabeth officiellt hertigparet sitt stöd, samtidigt som hon än en gång nämnde sin önskan om att Harry och Meghan skulle stanna.

I ett uttalande sades bland annat:

Min familj och jag stöder fullkomligt Harrys och Meghans vilja att skapa ett nytt liv som en ung familj. Trots att vi hade föredragit att de fortsatte att vara heltidsarbetande medlemmar av den kungliga familjen, respekterar och förstår vi deras önskan att leva ett mer självständigt liv som familj medan de förblir en värdefull del av min familj.

Det har beslutats om en övergångsperiod, då Harry och Meghan ska bo i både Kanada och Storbritannien.

Och många frågetecken kvarstår kring vilken roll Harry kommer att spela i kungafamiljen – och om han ens får fortsätta vara prins.

Drottningen i krismöte med kungafamiljen:

På måndagen höll drottning Elizabeth i ett krismöte med kungafamiljen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.