Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meghan och prins Harrys nya liv

Paret har nått en överenskommelse med drottning Elizabeth.
Prins Harry och Meghan börjar sina nya liv i Kanada.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prins Harry och Meghan kan enligt brittiska medier följa i Michelle och Barack Obamas fotspår.Foto: ASHLEE REZIN GARCIA / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins Harry och Meghan, hertiginnan av Sussex, har nu lämnat Storbritannien för Kanada.

Innan han satte sig på planet till Vancouver fick prinsen in en bitter slutreplik, som har tolkats som en pik mot drottning Elizabeth.

Nu börjar hertigparets nya liv, där de enligt rapporterna kan komma att följa i Michelle och Barack Obamas fotspår, med Netflix-avtal och bokkontrakt.

Meghan och prins Harry har återförenats på andra sidan Atlanten, och har redan börjat förbereda sig för livet utanför palatsmurarna.

Hertigparet har tillfälligt bosatt sig utanför Vancouver – alltså på Kanadas Stillahavskust, så långt bort från Buckingham Palace som det går.

Prins Harry kommer dock att pendla till Storbritannien under våren för att knyta ihop den kungliga säcken och sedan lämna jobbet som prins helt och hållet.

Harry ”kritiserar” drottningen

Att helt lämna kungahuset bakom sig var dock inte vad Meghan, 38, och prins Harry, 35, hade tänkt sig – något som prinsen själv bekräftade under en middag med sin välgörenhetsorganisation Sentebale i London i söndags.

– Vi hoppades att vi skulle kunna fortsätta tjäna drottningen, Samväldet och mina militära samrören, men utan statliga medel. Tyvärr var detta inte möjligt, sade prinsen under sitt tal.

Prins Harrys ord höjde en del ögonbryn, då hans erkännande att han inte är nöjd med den överenskommelse som nåddes under de kungliga krissamtalen på Sandringham, tolkas som kritik mot drottningen.

Meghans tystnad

Medan Harry inte skrädde orden under sitt avskedstal, har hertiginnan av Sussex hållit tyst.

Meghan undslapp sig ett leende när hon fångades på bild under en promenad nära deras lånade lyxvilla på Vancouver Island tidigare i veckan.

Det är i stället via vänner till Meghan som påstådda sanningar om parets beslut har sipprat ut.

Enligt Meghan var deras beslut att lämna sina kungliga roller ”det bästa som någonsin kunde ha hänt Harry”, berättar en vän för Dailymail.com.

– Hon säger att, precis som för henne själv, så krossades hans själ, och hon kunde helt enkelt inte stå ut med att se honom lida längre, säger vännen.

Vill bli kungliga Obamas

Hertigparet börjar nu sina nya liv, under nya regler, och med nya möjligheter att betala hyra och hem.

Det har ryktats att deras förebilder är Michelle och Barack Obama, och att de, liksom det före detta presidentparet, tänker sig en framtid som filantroper och folkbildare.

Barack och Michelle Obama 2017.Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Liksom både Michelle och Barack före honom, kan en självbiografi författad av prins Harry vara på tapeten. Enligt tidningen Vanity Fair skulle ett sådant kontrakt vara värt i runda slängar 15 miljoner dollar – dryga 143 miljoner svenska kronor.

Netflix nästa

År 2018 ingick paret Obama ett extremt lukrativt avtal med streaming-tjänsten Netflix för att skapa dokumentärer, biografier och samhällsprogram. 

Prins Harrys dokumentärserie om psykisk ohälsa, som han gjort tillsammans med talkshowdrottningen Oprah Winfrey, har premiär på Apple + senare i år, och Meghan har redan hunnit skriva på ett kontrakt med Disney och dubbat sin första produktion.

Enligt experter är det dock ett Obama-liknande Netflixkontrakt som hägrar.

– Det finns egentligen bara ett val för dem, med tanke på den globala räckvidden som kungafamiljen har – det måste bli Netflix, säger medieanalytikern Rich Greenfield till Vanity Fair.

Hashtag-hertiginnan Meghan

Flera kungliga experter har frågat sig om paret Sussexs framtid är som globala influencers – vandrande varumärken – och att döma av deras sociala medier har de mycket goda chanser.

Kontot ”sussexroyal” har redan 11 miljoner följare – och Meghan och Harry slog förra våren världsrekord i snabbast växande konto, efter att de fick en miljon följare på bara sex timmar.

De ligger visserligen lika med prins William och Kate – som instagrammar under det gemensamma kontot ”kensingtonroyal” – men har långt kvar till Michelle Obamas 36,1 miljoner följare.

Prinsparet har även ansökt om att varumärkesskydda ”Sussex Royal”, vilket väntas ge motsvarande fem miljarder svenska kronor i inkomster genom exempelvis böcker och kläder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.