Meghan och Harry kritiseras: Flög privatjet tre gånger på en vecka

Prins Harry och Meghan har tidigare flugit reguljärt
Foto: PHIL NOBEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Meghan och prins Harry kritiseras efter att det framkommit att de valt att flyga privatjet inte mindre än tre gånger på åtta dagar.

Både Meghan och Harry är mycket engagerade i klimatfrågor, och har bland annat bestämt sig för att det får räcka med två barn ”för klimatets skull”.

– Jag finner detta högst överraskande med tanke på deras oro för planeten och miljön, säger Labourparlamentarikern Teresa Pearce.

Meghan och prins Harry är på semester i södra Frankrike och flög privatjet ner till Nice, bara två dagar efter att de landat i Storbritannien efter en tripp till Ibiza.

Ibizaresan, för att fira Meghans 38-årsdag, gjordes även den med privatflyg, vilket innebär att hertigen och hertiginnan av Sussex åkt lyxjet tre gånger på drygt en vecka.

Genom att välja privatjet har Meghan och prins Harry bara under resan till Ibiza släppt ut sex gånger så mycket koldioxid som om de hade flugit reguljärt, skriver MailOnline.

Under flyget till Frankrike ska paret ha släppt ut sju gånger så mycket koldioxid per person som en passagerare på en vanlig flight till Nice.

Hertigparet kritiseras

Hertigparet har fått svidande kritik för sitt privatflygande då de båda är passionerade klimataktivister och propagerar för att alla måste dra sitt strå till stacken för att minska koldioxidutsläpp. 

– Jag finner detta högst överraskande, för det passar inte in i deras offentliga image, och deras oro för planeten och miljön, säger Teresa Pearce, parlamentsledamot för Labour, till The Sun.

Meghan och prins Harry borde ”föregå med gott exempel”, säger hon.

Klimatkrigaren Harry

Meghan, och framför allt prins Harry, har talat sig varma för det kollektiva ansvaret för att rädda klimatet, men lagt fokus på vikten av individens agerande.

Meghan bjöds in som gästredaktör för brittiska Vogues septembernummer och valde då att sätta den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg på omslaget.

I själva tidningen intervjuar prins Harry den världskända schimpansexperten Dame Jane Goodall, och uttalar sig själv om klimatkrisen.

https://www.instagram.com/p/BzWbKn1lW9h/

Han berättar att han och Meghan planerar ”max två barn”, på grund av människans påverkan på klimatet, och tillägger:

– Jag har alltid tänkt att ”den här platsen har vi till låns”.

I ett inlägg från hertigparets Instagram, som lades upp för bara drygt en månad sedan, skriver de till sina 9,3 miljoner följare att ”klockan tickar för världen”.

De nämner bland annat utsläpp av fossila bränslen som en av de ”risker” som kan skada jorden ”för oss och framtida generationer” och uppmanar alla att ”göra sin del”.

”Med nästan 7,7 miljarder människor som bor på den här jorden gör varje val, varje fotspår, varje handling, skillnad”, skriver prins Harry.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.