Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meghan och Harry ger upp – efter drottningens beslut

Expressens kungliga krönikör om att prins Harry och hertiginnan Meghan tar nu ett steg tillbaka.
Meghan och prins Harry drar tillbaka sin ansökan om att varumärkesskydda ”Sussex Royal”.Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN
Paret ”slutar” som medlemmar av det brittiska kungahuset den 31 mars.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Meghan och prins Harry får inte längre använda ”Sussex Royal”, och har nu dragit tillbaka sin ansökan om att registrera varumärket.

Begäran om att varumärkesskydda ”Sussex Royal” – namnet på parets Instagramkonto och hemsida – lämnades in förra året.

Planerna slopas efter att drottning Elizabeth förbjudit paret att använda ordet ”royal” – kunglig på svenska – i kommersiella syften.

Meghan och prins Harrys Instagramkonto ”Sussex Royal” har över 11 miljoner följare och de spenderade nyligen stora pengar på en hemsida med samma namn.

Parets plan för att nå ekonomisk självständighet har delvis förlitat sig på det redan etablerade namnet, och Meghan och Harry hade även hunnit starta en stiftelse döpt till Sussex Royal Foundation.

Men efter att drottning Elizabeth satt ned foten gällande parets användning av ”royal” – kunglig – för att tjäna pengar, trots att de inte längre kommer att vara en del av det brittiska kungahuset, har de fått tänka om.

Drar tillbaka ansökan

Förra året lämnade prins Harry och Meghan in en ansökan om att varumärkesskydda ”Sussex Royal” till brittiska myndigheter, gällande kommersiellt- och välgörenhetsarbete.

En liknande ansökan har tidigare lämnats in av prins Harrys bror och svägerska: prins William och Kate, hertiginnan av Cambridge.

Meghan, hertiginnan av Sussex, och prins Harrys begäran har nu dragits tillbaka, rapporterar brittiska The Sun.

Fortfarande i gång i EU

Ansökan om att varumärkesskydda Sussex Royal i resten av Europa är fortfarande aktiv, enligt The Sun.

I ett hårt kritiserat uttalande som publicerades på hertigparets hemsida – än så länge sussexroyal.com – skrev de att drottningen inte har laglig rätt att bestämma över vem som använder ordet ”royal” utanför Storbritanniens gränser.

Trots detta, skriver de på hemsidan, kommer Meghan och prins Harry inte att använda ”Sussex Royal” eller ordet ”royal” i Storbritannien eller någon annan stans från och med 1 april.

Den 31 mars är hertigparet Sussexs sista dag som ”seniora kungligheter” och medlemmar av det brittiska kungahuset.

Därefter kommer Meghan och prins Harry att behandlas som privatpersoner, inte längre ta emot apanage, och inte heller utföra kungliga uppdrag å drottning Elizabeths vägnar.

Ilskan mot Harry och Meghan:

Hör vad britterna tycker om hertigparets beslut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.