Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meghan Markles uppmaning – visar klippet från barndomen

Meghan Markle gifte sig med prins Harry och blev hertiginna.
Meghan, hertiginnan av Sussex, delade ett inspirerande klipp på sitt och prins Harrys gemensamma Instagram-kontoFoto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Meghan deltar i ett event i Johannesburg i Sydafrika.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Meghan, hertiginnan av Sussex, har delat med sig av ett klipp på sig själv som barn för att inspirera flickor och unga kvinnor.

I en video som lagts upp på Meghan och prins Harrys gemensamma Instagram-konto hörs hon uppmana tjejer att ”fortsätta ställa frågor”.

Som exempel visar hon en intervju med sig själv som 11-åring, efter att hon lyckats få ett företag att ändra en sexistisk reklamfilm för diskmedel.

För att markera Flickornas Dag, som uppmärksammades världen över med hashtag:en #DayOfTheGirl, delade Meghan det inspirerande klippet i sociala medier.

– Varje flicka har potential, säger Meghan i videon.

– Hon har rätt att lära, rätt att höras, rätt att leka och upptäcka. Hon har rätt att vara precis den hon är. 

I videon syns klipp på flickor från hela världen som dansar, studerar och leker, men även ett bekant ansikte flimrar förbi.

https://www.instagram.com/p/B3eY2JWFjK4/

Unga Meghans protest

När Meghan själv var 11 år gammal uppmärksammades hon av barnkanalen Nickelodeons nyhetsshow Nick News, efter att ha protesterat mot en reklam för diskmedel.

Reklamens speakerröst hade basunerat ut att ”kvinnor över hela USA kämpar med fettiga kastruller och stekpannor”.

En brådmogen och arg Meghan satte penna till papper och skrev till tillverkaren Procter and Gamble – och dåvarande presidentfrun Hillary Clinton – för att klaga på att reklamen fick det att låta som att ”bara mammor ska diska”.

Efter Meghans brev till företaget ändrades reklamen, från ”kvinnor” till ”människor”.

– Om du ser något du inte gillar på tv eller någon annan stans: skriv brev och skicka till de rätta personerna så kan du verkligen göra skillnad, inte bara för dig själv utan för många andra människor, säger Meghan i klippet från 1993.

Vill lyfta flickor i filmen

Videon som delades på Instagram under gårdagen avslutas med ytterligare råd från hertiginnan av Sussex.

– Så till var och en av er: fortsätt ställa frågor. Fortsätta jobba framåt. Fortsätt lysa klart.

– Förstå ditt eget värde, och du ske veta att vi står bakom dig varje steg på vägen.