Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medarbetare: Därför har Victoria två kontor

Kronprinsessan Victorias medarbetare uppger att hon behöver hjälpa till bland annat med prins Oscar.
Foto: Sven Lindwall
Hovstallet ligger i centrala Stockholm. Hovet har kontor här och vissa delar av kungafamiljen bor här.
Foto: Erik Lundback

Säkerheten på Slottet är sämre - och kronprinsessan Victoria känner sig mer påpassad där.

Numera utgår hon i stället från Hovstallet på Östermalm, uppger en av hennes närmaste medarbetare i dokument som lämnats in i en hyrestvist.

– Säkerheten vid Slottet är god. Utöver det kommenterar vi aldrig säkerhetsfrågor, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

I handlingar från hyresnämnden i Stockholm, som tidningen Hem & Hyra först rapporterade om, framkommer nya detaljer om kronprinsessan Victorias kontor.

Sedan tidigare är det känt att Victoria har sin hovstat och sitt kontor på Stockholms slott.

Men i dokument från en hyrestvist mellan en av kronprinsessan Victorias närmaste medarbetare och hennes hyresvärd framgår att kronprinsessan Victoria känner sig tryggare på Hovstallet, vilket Stoppa Pressarna först rapporterade om.

"Det känns tryggare för kronprinsessan att vara på kontoret i hovstallarna än på Slottet där säkerheten är sämre och man hela tiden är påpassad och utsatt för paparazzis", menar medarbetaren enligt dokument från hyresnämnden i Stockholm.

Ville hyra ut befintlig bostad

Hyrestvisten tar sin början i att medarbetaren erbjudits en tjänstebostad på Hovstallet, ett par kilometer bort från den befintliga bostaden - en femrummare mitt i centrala Stockholm.

Därmed ville hon hyra ut sin befintliga bostad.

"Under rådande omständigheter (familjerelaterat inom den kungliga familjen) krävs från arbetsgivarens håll tillgänglighet med kort varsel under flexibla tider, även utanför ordinarie arbetstid samt också nåbarhet under sekretess", skrev medarbetaren i ett mejl till sin hyresvärd.

Men hyresvärden avslog ansökan med motiveringen att hon inte hade beaktansvärda skäl.

– Lagstiftningen är väldigt tydlig med vilka skäl som ska finnas för att man ska få hyra ut sin hyresrätt i andra hand. Jag anser inte att hyresgästen uppfyllt de kraven i det här fallet, säger jurist Alrik Hafström som företräder hyresvärden.

Drev fallet i hyresnämnden

Men Victorias medarbetare stod på sig och menade att det beaktansvärda skälet var hennes arbete hos kronprinsessan och att hon därför behöver bo i en tjänstebostad på Hovstallet.

Medarbetaren drev fallet upp i hyresnämnden i Stockholm - och fick rätt. Alrik Hafström tycker att utslaget är uppseendeväckande.

– Hela staden är full av hyresgäster som arbetar på obekväma arbetstider med krävande arbetsgivare. I det läget tycker jag att man behöver behålla sin lägenhet och de gånger man behöver ta sig till kronprinsessan på kort varsel så gör man det, precis som alla andra.

Du menar att hon särbehandlats?

– Det är min uppfattning. Hade vilken annan hyresgäst som helst kommit och bett att få hyra ut sin lägenhet mitt i Stockholm hade man fått nej för att hyresnämnden hade konstaterat att kraven inte uppfylls.

Samordning med Säpo

I protokollet från förhandlingarna i hyresnämnden framgår att medarbetaren behöver bo på Hovstallet tills prins Oscar börjar förskolan. I protokollet står det också att medarbetaren säger att kronprinsessan Victoria ofta är på Hovstallet och arbetar.

"Under den tid kronprinsessan har sin sju månader gamla son och själv är engagerad i både privata och offentliga sammanhang är det enklast att utgå från Hovstallet där alla bilar och chaufförer finns och transporter samordnas och utgår ifrån. Samordning måste också ofta ske med Säpo", uppger kronprinsessan Victorias medarbetare enligt hyresnämnden.


LÄS ÄVEN: Här träffar Victoria och Daniel Stephen Hawking


Hovets informationssekreterare Johan Tegel säger till Expressen:

– Kronprinsessan är frekvent på Hovstallet. Kronprinsessans kontor är på kungliga slottet. Hovet har kontor på hovstallet.

I dokumenten uppger medarbetaren att kronprinsessan Victoria känner sig mindre trygg på Slottet. Är det så?

– Säkerheten vid Slottet är god. Utöver det kommenterar vi aldrig säkerhetsfrågor.

Vill inte säga mer

Expressen har varit i kontakt med kronprinsessan Victorias medarbetare som inte vill kommentera ärendet ytterligare.

I ett mejl till Expressen skriver hon:

"Jag har varit uppe i hyresnämnden och berättat om anledningen till att vi önskar hyra ut vår lägenhet i andra hand och jag har inget mer att tillägga."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.