Många inom hovet såg med stor misstro på prins Philip

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Elizabeth II och prins Philip.
Foto: MARK COWAN
Uppdragen är över för Philip.
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP POOL PPA
Åtskilliga år av handviftande är över för Philip.
Foto: Leslie Priest / AP

LONDON. Han var en ung prins utan land, utan familj och utan större förmögenhet.

Men prins Philip vann ändå prinsessan Elizabeths hand.

Fast det var många i hovet som såg med stor misstro på honom och hans morbor, lord Mountbatten.

De fruktade att Mountbatten i praktiken vill erövra kungamakten.

Det var några nervösa timmar i Storbritannien i går morse: Först visste just ingen vilket besked som skulle komma från hovet.

Men det gällde alltså prins Philip, 96 år nästa månad. Han kommer från hösten att avsäga sig alla uppdrag. Ett offentligt liv två steg efter drottning Elizabeth, i hennes skugga, närmar sig sitt slut.

Det kommer förstås att rapporteras utförligt i de brittiska tidningarna. Lika säkert är att prins Philip inte kommer att läsa dem.

Han har inte mycket till övers för media.

– Jag har så ofta blivit misstolkad, sa han i en intervju med journalisten Fiammetta Rocco år 1992.

– Jag hatar inte pressen, men jag finner mycket av den osmaklig.


LÄS MER: Prins Philip avsäger sig alla uppdrag


Ryktet: rättfram och brysk

En viktig orsak är att han anser att brittiska pressen är så fokuserad på alla de gånger han anses ha verbalt ha klampat i klaveret. Det råder ingen brist på sådana sammanställningar.

Som när han vid ett besök i Australien träffade en ledare för aboriginerna och undrade om han fortfarande kastar spjut.

Prins Philip har samtidigt alltid haft rykte om sig att vara rättfram och lite brysk. Han har inget tålamod för tomt småprat eller personer han uppfattar som illa pålästa.

En del ser rötterna till detta i hans förflutna, från hans år i den brittiska flottan och hans egen rätt bistra uppväxt. Den emotionella kyla han ibland uppvisat går också att spåra till hans egen familjebakgrund.


LÄS MER: Här är prinsens allra största grodor


Föddes på grekisk ö

Prins Philip föddes på ett middagsbord på den grekiska ön Korfu 1921, son till den grekiske prins Andrea och hans brittiskfödda hustru Alicia. Redan 18 månader senare började livet i exilen.

Det var den brittiska flottan som kom till undsättning när den grekiske kungen avsattes vid en militärkupp. Enligt legenden bars prins Philip ombord på ”HMS Calypso” i en apelsinlåda.

Prins Philips rötter är nu inte särskilt grekiska, däremot danska. Det var en dansk prins som bjöds in att bli Greklands kung 1863. De europeiska kungahusen är mer eller mindre släkt med varandra.

Så ja, Prins Philip och drottning Elizabeth är exempelvis bägge barnbarns barnbarn till Storbritanniens drottning Victoria. När prins Philipp en gång fick frågan om vilket språk han talade hemma, så svarade han:

– Vad menar du, ”hemma”?

För lite så var det. Ett liv i exil som tog honom först till Paris och sedan till både Tyskland och Storbritannien. Det blev också en uppväxt till stor del utan sina föräldrar. Förstaspråket var för övrigt engelska.

Hans engelska mamma - som i praktiken var döv efter en sjukdom som barn - lades in på psykiatrisk klinik när Philip var nio år. Pappa Andrea lämnade över vårdnaden till andra och spelade bort pengar på kasino i Monte Carlo.

Drottning Elizabeth II och prins Philip.
Foto: Russell Boyce / AP POOL

Systrarna gifte sig med tyskar

Prins Philips fyra äldre systrar gifte sig alla med tyskar. De har tyska rötter i familjen också. Ett par av Philips svågrar var nazister.

Själv skulle prins Philip tillbringa åtskilliga år på internatskolor i England och Skottland. Det var mammas släktingar som formellt tog sig an honom, först morbror George, tillika Markis av Milford Haven.

När George sedan avled 1936, samma år som hans storasyster Cecile dödades i en flygkrasch, så blev en annan morbror, Lord Louis "Dickie” Mountbatten i praktiken vårdnadshavare.

Under åren 1932 till 1937 hade han däremot ingen kontakt alls med sina föräldrar:

– Det är vad som hände, har han sagt i en intervju. Familjen bröt upp. Min mamma var sjuk, mina systrar var gifta, min pappa var i södra Frankrike. Jag var helt enkelt tvungen att klara mig. Det gör du. Det gör man.

Om prins Philip inte sedan träffat den han gjorde så skulle han antagligen ha gjort en framgångsrik karriär i den brittiska flottan. Det var dit han sökte sig 1937 och det var där han skulle tjänstgöra under andra världskriget.

Han var lång, blond och ståtlig och det saknades inte kvinnor i den unga officerens liv. En av hans första flickvänner var en kanadensiska, Osla Benning. När hon skulle berätta för sina vänner vem han var, sa hon:

– Han kallas Philip...Han har inget annat namn, han är, eh, prins av Grekland.

Hon hade rätt. Han hade inget formellt efternamn.

Och hans kungliga blod gjorde också att han ibland bjöds in till Windsor där han fick träffa både kung George VI och dennes unga dotter, Elizabeth, Hon var 13 år första gången de sågs.

Drottning Silvia hälsar på prins Philip när de träffades i Windsor för fem år sedan.
Foto: Arthur Edwards / AP SUN POOL

"En sån charmerande pojke"

Georg VI skrev till prins Philips mormor i oktober 1941:

”Philip kom hit över veckoslutet. En sån charmerande pojke han är. Jag är så glad han är i flottan.”

Philip skulle tillbringa även julen 1943 på Windsor med kungafamiljen. Elizabeth var 17 år då, och det verkar som om hon för första gången lade märke till honom på riktigt.

– Hon var uppspelt på ett sätt ingen av oss sett tidigare, skrev hennes guvernant Marion Crawford senare.

Vänskapen skulle utvecklas. Men oddsen var emot honom. Det var många i hovet som såg med misstänksamma ögon på den grekiska prinsen som ju inte ens var medlem i den engelska kyrkan.

Diplomaten Harold Nicholson kallade honom ”rå, ouppfostrad, dåligt utbildad...och antagligen inte trogen”.

Drotting Elizabeth - alltså hustrun till kung George VI och drottning Elizabeths mamma - hade gjort upp en lista över elva tänkbara kandidater för sin dotter. Prins Philip toppade inte direkt listan. Han sågs bland annat som lite för ”germansk”.

Själv hade prins Philip inte återvänt hem från sin tjänstföring i flottan förrän i januari 1946. Han bjöds till kungafamiljens slott i Balmoral i Skottland under sommaren och skulle tillbringa tre veckor där. Det var där han tros ha friat till Elizabeth.

Kung George VI hade i princip inget emot det, men ville vänta med bröllopet till dessa att hon fyllt 21.

Men alla i hovet jublade inte. Långt därifrån. Det handlade bland annat om hans modesta ekonomi. Han sågs inte som gentleman nog. En betjänt på Balmoral konstaterade förbluffad att prinsen inte hade några extra par skor och varken pyjamas eller tofflor. Hans skor fick lagas hos skomakaren.

Alla var inte nöjda med äktenskapet mellan drottning Elizabeth II och prins Philip.
Foto: London News Pictures/Rex

Vissa fruktade inför äktenskapet

Andra vid hovet fruktade att ett äktenskap med prins Philip skulle leda till ett farligt inflytande för hans morbror, Lord Mountbatten. Han var ökänd för sin ambition och en del fruktade att han kunde bli ett hot mot tronen.

– De som inte gillade prins Philip, var samma personer som inte gillade Mountbatten, säger en hovkälla till Philip Eade som skrivit en biografi om prins Philip.

De fruktade att Lord Mountbatten ville infiltrera hovet och i slutänden ge familjen Mountbatten det avgörande inflytandet över familjen Windsor. Prins Philip var medveten om att hans morbror kunde ställa till det.

– Jag vill inte vara oartig, men det är tydligt att du gillar idén att vara manager för denna lilla show och jag fruktar att prinsessan inte kommer att ta lika lätt på idén som jag gör.

Prinsessan Marina, gift med hertigen av Kent, varnade exempelvis så här:

– Mountbattens är farliga människor. De är inställda på att bli makten bakom tronen när Elizabeth tar över.

Så många kring kungen arbetade aktivt emot prins Philips frieri.  Det fanns till och med personer som smidde planer på att Hertigen av Windsor, den år 1936 abdikerade Edward VIII, skulle återvända på tronen innan Elizabeth formellt tog över. Kung George VI:s hälsa var klen under slutet på 1940-talet.

Kenneth de Courcy var vän med många regeringsmedlemmar och stod hertigen av Windsor nära.  Han uppmuntrade hertigen aktivt att komma tillbaka till  Storbritannien.

Hertigen av Windsor verkar ha varit frestad. Så här skrev han i ett brev till de Courcy 1936:

”Ämnet diskuterades i Paris. Det är definitivt en delikat situation, men samtidigt verkar jag ha 50 procent av argumenten.”

Efter en av kungens många insjuknanden, skrev de Courcy:

”Jag tror inte det är att överdriva om jag säger att ifall Mountbattens får inflytande över kungahuset så kommer konsekvenserna för Windsor att bli ödesdigra.”

”Nu är det dags att agera ifall du vill bli regent.”


LÄS MER: Slotten och pengarna – så rik är drottningen


Gifte sig 1947

Men hertigen av Windsor agerade aldrig. Och i november 1947 gifte sig prins Philip med sin Elizabeth. Ingen av hans systrar bjöds in till bröllopet.

Prins Philip insåg också vad han skulle bli tvungen att ge upp. Som karriären i flottan. Eller en sådan sak som att hans barn inte skulle bära hans namn.

– Jag blev inget annat än en jäkla amöba, har han sagt senare.

Ett liv där han alltid fick gå några steg efter, skaka hand, konversera artigt. Det har inte varit lätt alla gånger för en man med hans bakgrund.

– Jag ville inte bli ordförande i Världsnaturfonden, har han sagt. Jag blev ombedd att bli det. Jag skulle ärligt talat mycket hellre ha stannat i flottan.

Men han fick ge upp det när beskedet plötsligt kom 1952 att kung George VI var död. Prins Philip och hans Elizabeth var på resa i Kenya när kungen avled.

Det var prins Philip som väckte henne och berättade vad som hänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.