Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madeleines vädjan till kungen – om Leonore

Kung Carl Gustaf har beslutat att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset.
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine i samband med dopet av prinsessan Adrienne. Foto: Stella Pictures
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf. Kungen har beslut att fem av hans barnbarn inte längre ska tillhöra kungahuset. Foto: KARIN WESSLéN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungen har beslutat att fem av hans barnbarn fråntas apanage och inte blir skyldiga att representera den svenska monarkin. 

Alla kungabarnen har stöttat beslutet i offentligheten – men enligt Expressens uppgifter har prinsessan Madeleine tidigare uttryckt en önskan om att dottern Leonore ska få tillhöra kungahuset. 

I måndags kom beskedet direkt från kung Carl Gustaf: prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn ska inte längre vara en del av kungahuset. 

”I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på Statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet”, skrev hovet på sin hemsida.

Har stöttat kungens beslut

Utåt sett har samtliga kungabarnen stöttat statschefens beslut. 

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skrev prins Carl Philip och prinsessan Sofia i en kommentar. 

”Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv”, skrev prinsessan Madeleine på Instagram. 

Och kronprinsessan Victoria, vars barn inte berörs, har sagt till Svensk Dam att hon känner tillförsikt inför framtiden:

– Jamen det gör jag.  Och jag är trygg också med det som jag har runtomkring mig.

Om ansvaret på hennes egen familj sa hon:

– Jamen det hör väl till det hela. Det är inte så konstigt egentligen.

 

LÄS MER: Victoria om kungens beslut: ”Jag är trygg” 

”Madeleine var orolig”

Men tidigare, när prinsessan Madeleines dotter Leonore föddes 2014, ska Madeleine ha uttryckt en önskan om att hennes barn skulle få tillhöra kungahuset. Enligt uppgifter till Expressen ska kungen då ha gått sin dotter till mötes trots att det fanns delade meningar i frågan inom hovet.

Karin Lennmor, hovexpert och krönikör på Expressen, uppfattar dock inte Madeleines önskan den gången som att hon till varje pris ville att dottern skulle bli en del av kungahuset.

– Madeleine ville verkligen att hennes förstfödda dotter skulle få en prinsesstitel, och i och med att hon fick det blev hon en del av kungahuset, säger Karin Lennmor.

– När Madeleine och Chris O'Neill gifte sig ville Chris inte ta emot prinstiteln. Han ville kunna arbeta som vanligt. Därför tror jag att Madeleine var orolig när Leonore föddes. Hon visste inte riktigt hur det skulle bli med hennes barn. Då tryckte hon på sina föräldrar och sa: Jag vill att min dotter ska bli prinsessa.

LÄS MER: Därför tiger kungen efter beslutet