Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madeleines stöd till Silvia i tunga frågan

Drottnings Silvia och prinsessan Madeleine brinner båda för att ge barn större rättigheter.
Foto: PONTUS HÖÖK / TT NYHETSBYRÅN
Drottnings Silvia på besök på svenska ambassaden i Polen tidigare i år.
Foto: OLLE SPORRONG

Drottning Silvia är mamma till tre och en eldsjäl som kämpar för barns rättigheter.

Nu berättar prinsessan Madeleine för TV4 hur hon kämpar för att stötta sin mamma i arbetet.

– Men det är svårt att fylla mammas skor på samma sätt, säger hon i "Kungahuset 9-5" som sänds i TV4 på juldagen.

Av de tre kungabarnen – Victoria, Carl Philip och Madeleine – är det ingen hemlighet att det finns en som inspirerats särskilt mycket av sin mamma.

Prinsessan Madeleine har valt att i sin roll som prinsessa engagera sig i frågor om barns rättigheter, något som drottning Silvia har gjort under i princip hela sin tid som drottning. Hon är grundare till World Childhood Foundation som arbetar med barnrättigheter och prinsessan Madeleine har arbetat i organisationen under stora delar av sitt vuxna liv.

– Det är alltid en förälders önskan att man har någonting gemensamt med sina barn. Jag är väldigt glad och stolt att vi har en idéspruta här som har utvecklat olika kampanjer som jag tycker är fantastiskt bra, säger drottning Silvia i TV4:s "Kungahuset 9-5" som sänds på juldagen.

Prinsessan Madeleine berättar i TV4 om hur hon stöttar sin mamma i kampen för barns rättigheter.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Prinsessan Madeleine: Hoppas kunna föra facklan vidare

Under intervjun sitter hon intill Madeleine som ler stort när hennes mamma lovordar henne.

– Det är underbart att mamma har en sådan tillit till mig och jag hoppas kunna föra facklan vidare. Men det är svårt att fylla mammas skor på samma sätt. Men det är jätteroligt att kunna hjälpa mamma i den här frågan, i och med att det är en väldigt tung och rätt jobbig fråga som vi arbetar för. Och om jag kan hjälpa mamma att underlätta för henne så gör jag gärna det, säger prinsessan Madeleine i "Kungahuset 9-5".

Samtalet mellan drottningen och prinsessan sker i New York på en FN-konferens och det märks att såväl Silvia som Madeleine verkligen brinner för frågorna.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine på World Childhood Foundation-galan i New York.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Ska alltid ha en kommunikation med ens barn"

Madeleine, som själv är mamma till två, berättar hur hon tycker att man som förälder ska agera för att ens barn inte ska fara illa på till exempel internet.

– Om du ställer frågan till mig skulle jag säga att man alltid ska ha en kommunikation med ens barn. Alltid lyssna och alltid prata och sätta sig ner. Det är så lätt i världen vi lever i att allt rullar på och föräldrarna också sitter med sina telefoner. Det är viktigt att man lägger ifrån sig alla datorer och telefoner och bara pratar, säger Madeleine.

Programmet "Kungahuset 9-5" sänds den 25 december klockan 20.00 i TV4 och TV4 Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.