Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen har raderat sina barnbarn från hemsidan

Kung Carl Gustaf har beslutat att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset.
Kungen har raderat sina barnbarn från hemsidan.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Kungafamiljen på Solliden 2017.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / ImageForum
Prinsessan Madeleine får behålla Hovstallet på Östermalm.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hovstallet disponeras av kungen.
Foto: SVEN LINDWALL

På måndagen meddelade kungen att han utesluter prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn från kungahuset.

Omgående raderades barnbarnens flikar från hovets hemsida, något som Svensk dam var först med att uppmärksamma.

Riksmarskalk Fredrik Wersäll presenterade på måndagen stora förändringar inom kungahuset, efter att kung Carl Gustaf tagit beslut om att fem av hans barnbarn inte längre ska tituleras kungliga högheter. 

På tisdagen, mindre än ett dygn efter att kommunikén utgått, är de fem aktuella barnbarnens flikar redan borttagna från hovets hemsida, något som Svensk dam var först att skriva om.

Fram tills nu har prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas, 4, prinsessan Adrienne, 1, prins Alexander, 3, prins Gabriel, 2, alla haft var sin avdelning, under egen huvudrubrik, där man kunnat läsa om deras födelse, namn och dop. Men under avdelningen där kungafamiljen presenteras finns av den generationen endast barnen prinsessan Estelle, 7, och prins Oscar, 3, kvar.

Först under rubrikerna för prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleines avdelningar presenteras deras barn.

– Vi har gått in och justerat så att det står rätt gällande kunglig höghet, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef. 

– Hemsidan är som en faktabank kring monarkin, statsskicket och också information kring familjemedlemmarna. Den är uppdaterad så att det blir korrekt. 

Enligt Margareta Thorgren låg förändringen inplanerad och hemsidan uppdaterades omgående efter kungens besked på måndagen. 

Kronprinsessan får större ansvar 

Förutom att fem av kungens barnbarn mister sin plats i kungahuset, så talade Fredrik Wersäll också om kronprinsessan Victorias roll.

Då Victoria kommer att efterträda kungen som vår statschef ligger ett ökat ansvar på henne att redan nu representera Sverige. 

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, säger Fredrik Wersäll. 

Med färre officiella uppdrag blir prinsen och prinsessans del av apanaget också mindre.

H.M. Konungen, Sveriges statschef, tillsammans med H.K.H. Kronprinsessan och H.K.H. Prinsessan Estelle. Kronprinsessan och Prinsessan Estelle är tronarvingar och första och andra personer i tronföljden. Porträttet i bakgrunden föreställer Kungens framlidne far, arvprins Gustaf Adolf.
Foto: FOTO: SANDRA BIRGERSDOTTER EK/KU / FOTO@ROYALCOURT.SE

Madeleine får bo kvar 

Men att vi redan nu kommer att märka någon förändring i hur mycket prinsessan Madeleine och prins Carl Philip syns i offentligheten tror inte Margareta Thorgren. 

– Jag skulle säga att just nu gäller kungens beslut prinsparets och prinsessparets barn. Det innebär att det för både prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine egentligen inte är någon förändring. Utan i den mån kungen behöver hjälp med det officiella uppdraget så kommer de att fortsätta utföra det, som det nu ser ut. 

Prinsessan Madeleine, Chris och barnen bor nu i Florida, USA. När de besöker Stockholm bor de i en lägenhet på Hovstallet på Östermalm i Stockholm. Hovstallet disponeras av kungen. Måndagens beslut innebär inte att prinsessan Madeleines boende på Hovstallet förändras. 

– Det är inom ramen för kungens dispositionsrätt. Det gäller slotten, Haga och alla bostäder även Hovstallet. Hennes bostadssituation påverkas inte av det här beslutet, säger Margareta Thorgren. 

Riksmarskalken: Kungen har länge funderat på det här

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.