Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madeleines hyllning – till Silvia: ”Väldigt självklart”

Drottningen delade tidigt ”mörka berättelser” med kungabarnen.
Drottning Silvia tillsammans med sin yngsta dotter prinsessan Madeleine när de anlände till utdelningen av Childhoodpriset förra veckan.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Både Silvia och Madeleine är engagerade i World Childhood Foundation. Här syns de på stiftelsens Thank you-gala i New York i oktober.Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Madeleine hyllar sin mamma i SVT:s ”Året med kungafamiljen”.

Det var drottning Silvia som väckte prinsessans engagemang för stiftelsen Childhoods arbete.

– Det är så självklart på något sätt, säger hon.

I år har World Childhood Foundation fyllt 20 år. Välgörenhetsstiftelsen grundades av drottning Silvia år 1999, och i dag är både hon och prinsessan Madeleine djupt engagerade i dess arbete.

SVT har i ”Året med kungafamiljen” följt med drottning Silvia till Kapstaden i Sydafrika, där hon träffar barn och ungdomar från kåkstäderna inom ramen för stiftelsens arbete.

Silvia på besök i Sydafrika

– Det är viktigt att vi åker ut och tittar och talar med människorna, då får man en annan känsla för hur stora problemen är och vi kanske verkligen kan hjälpa till, säger drottningen i SVT:s årskrönika.

Hon betonar hur viktigt det är att inte blunda för problemen.

– Vi måste se dem. Man ska anmäla och reagera när man ser fruktansvärda saker som händer. Det är väldigt viktigt.

Men det gör inte arbetet lättare. I programmet besöker Silvia barn och föräldrar inom Childhoods projekt, där hon bland annat lyssnar på barnens egna berättelser. ”Förfärligt”, säger hon.

– Det är verkligen tufft. Det är oerhört svåra omständigheter.

Prinsessan Madeleines hyllning till Silvia

Prinsessan Madeleine har varit engagerad i Childhoods arbete sen 2006. Hon sitter i stiftelsens styrelse i Sverige sen 2016 och är även hedersmedlem i Childhood USA:s styrelse.

I ”Året med kungafamiljen” berättar hon hur hennes engagemang väcktes – och hyllar sin mor.

– Att mamma så tidigt valde att prata om de här problemen med oss barn är inte självklart. Hon berättade väldigt självklart om sitt arbete med Childhood, när hon var ute på resor och vad som hade hänt barnen hon träffade. Det var väldigt mörka berättelser som hon delade med sig av, säger prinsessan till SVT.

Hon fortsätter:

– Det är klart att det var hemskt att höra det här men jag blev också väldigt berörd och jag tror att det är det som har gjort att jag valt att bli engagerad i de här frågorna. Att det är så självklart, på något sätt.

Vänder hemskheter till en kraft

Prinsessan Madeleine säger att hon bär alla de hemska berättelserna ”inom sig” och tänker mycket på dem.

– På något sätt vänder man det till att bli en kraft, man vill göra ännu mer och känner att det här är inte klokt. Att ett av fem barn någon gång utsätts för sexuella övergrepp är helt oacceptabelt.

Årskrönikan ”Året med kungafamiljen” sänds i SVT klockan 20 söndagen den 22 december.

Prinsessan Madeleines ord om kungens beslut om barnen:

Mer från ”Året med kungafamiljen” – Barnen utesluts ur kungahuset:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.