Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madeleines hemliga nätverk – i Florida

Så här är det svenska kungahuset uppbyggt.
Prinsessan Madeleine har berättat om att det tagit tid att bygga upp ett närverk i Florida. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Förra året bröt Madeleine och hennes familj upp från London för att börja ett nytt liv i Florida – nu jobbar hon för att bygga upp ett nätverk i sin nya hemstad.

På söndag kommer hon vara med vid 10-årsfirandet av Svenska kyrkan i Florida.

– Prinsessan ser mycket fram emot att närvara, berättar Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Det var förra sommaren som prinsessan Madeleine, 37, och hennes familj flyttade från London in i ett åttarumshus i ett lummigt villaområde i Miami i Florida. 

Tidigare har det funnits krav på att barnen ska gå i svensk skola för att behålla sina platser i tronföljden. Men i och med att barnen inte längre har titlarna kunglig höghet så är prinsessfamiljen inte längre skyldiga att följa tidigare riktlinjer.

Även om Madeleines hjärta klappar för Sverige, så är Florida familjens bas. I nuläget pekar inget på att de tänker bryta upp och flytta hem.

– Just nu fungerar det jättebra, barnen trivs bra i skolan och det är lättare för Chris, eftersom de han jobbar med också befinner sig i Miami, men vi kommer nog inte att vara kvar där för all framtid, sa prinsessan till Svensk dam i september.

Istället menar Madeleine att hon vill lägga fokus på svenska frågor – i USA. 

Madeleine bor tillsammans med maken Chris O'Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne i Florida. Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET

Hovet: ”Prinsessan ser mycket fram emot att närvara”

I helgen ska prinsessan närvara vid firandet av Svenska kyrkan i Floridas 10-årsjubileum. Familjegudstjänsten hålls i Scandinavian Church and Center. Efteråt blir det kyrkkaffe och traditionella lekar som säckhoppning och potatis på sked, står det i kyrkans inbjudan på Facebook.

”Det blir en kväll att minnas med underhållning, överraskningar samt en härlig middag lagad av Chef Lars”, skriver kyrkan på sin hemsida.

Prinsessan Madeleine är inte ensam skandinav i Florida – här bor 20 000 svenskar. Svenska kyrkan bjuder in till gemenskap för den som så önskar. Det arrangeras exempelvis ärtsoppekvällar där man sjunger Evert Taube, årligt valborgsmässofirande och luciatåg.

”När man bor utomlands och speciellt när man har småbarn så kan man känna sig lite ensam”, skriver kyrkan på Facebooksidan.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren, säger i en kommentar:

– Prinsessan ser mycket fram emot att närvara på Svenska kyrkans 10-årsjubileum. I övrigt är hon inte engagerad i några specifika projekt i kyrkan.

Madeleine: ”Det tar ju sin tid”

I en intervju med tidningen Mama berättar Madeleine om hur det har varit att bygga upp ett helt nytt nätverk i Florida:

– Det tar ju sin tid. Vi flyttade dit i augusti förra året, så nu känner jag att jag har bra vänner, och framför allt mammor i skolan som jag lärt känna. I USA är det ju en otrolig föräldranärvaro i skolan så det har varit väldigt enkelt att komma in och få nya vänner i hela den sammanhållningen.

Expressen har sökt Svenska kyrkan i Florida.

Kungen beslutade tidigare i höstas att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.