Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill valde – precis som när de bestämde Leonores och Nicolas namn – något ovanligt för sin tredje dotter. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill valde – precis som när de bestämde Leonores och Nicolas namn – något ovanligt för sin tredje dotter. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill valde – precis som när de bestämde Leonores och Nicolas namn – något ovanligt för sin tredje dotter. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Sveriges nyaste prinsessa heter Adrienne Josephine Alice. Foto: CHRIS O'NEILL/KUNGAHUSETSveriges nyaste prinsessa heter Adrienne Josephine Alice. Foto: CHRIS O'NEILL/KUNGAHUSET
Sveriges nyaste prinsessa heter Adrienne Josephine Alice. Foto: CHRIS O'NEILL/KUNGAHUSET

Madeleines dolda hyllning i lillsessan Adriennes namn

Publicerad

Prinsessan Madeleine chockade alla med namnvalet på sin nyfödda dotter.

Men bakom namnen finns en dold hyllning till drottning Silvias mamma – som få tycks ha uppmärksammat.

Nyckeln: Datumet 9 mars.

Det senaste tillskottet i kungafamiljen – prinsessan Adrienne – tilldelades på måndagen tre namn av sina föräldrar.

Kungen läste upp namnen, och sekundsnabbt publicerade också prinsessan Madeleine ett inlägg på Instagram med alla tre namnen.

Tilltalsnamnet Adrienne var en riktig skräll – men resultatet av en kompromiss mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill. Ett namn de båda gillade, helt enkelt.

De övriga namnen, Josephine och Alice, var båda släktnamn och därmed ingen större överraskning.

Josephine finns i Chris O'Neills släkt, men är också ett namn som prinsessan Madeleine själv bär.

Alice Sommerlath, drottning Silvias mamma 1986.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

 

Alice är efter drottning Silvias mamma och Madeleines mormor.

– Namnet Alice är framför allt taget från prinsessan Madeleines sida. Hennes mormor, alltså drottningens mor, hette Alice, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Men just att hon kallades upp efter Alice Sommerlath har en särskild förklaring, som få tycks ha uppmärksammat.

Prinsessan Adrienne föddes på årsdagen för Alice Sommerlaths död

Alice Sommerlath var en högt älskad medlem av familjen som under sina sista år i livet, då hon led av Alzheimers sjukdom, bodde hemma hos kungafamiljen på Drottningholms slott.

Alice Sommerlath gick bort den 9 mars 1997.

Prinsessan Adrienne Josephine Alice föddes den 9 mars 2018.

Alltså på dagen 21 år efter Madeleines mormors död.

Och på årsdagen av Silvias mammas död valde prinsessan Madeleine och Chris O’Neill alltså att ge Adrienne namn efter just Alice Sommerlath.

Silvia, tillsammans med sina föräldrar Alice och Walther Sommerlath 1986.

 

Drottning Silvias sorg om mamman

Prinsessan Madeleine var själv bara 14 år när Alice Sommerlath avled. Drottning Silvia har pratat om hur ledsen hon är över att Madeleine och syskonen Victoria och Carl Philip aldrig fick lära känna sin mormor på riktigt, eftersom hon i slutet av sitt liv led av Alzheimers sjukdom.

– Det som jag tyckte var sorgligt det var att våra barn aldrig upplevde henne som hon var. Hon var glad, hon var utåtriktad, hon var oerhört skicklig och broderade - hon var en spännande person och det har våra barn tyvärr inte upplevt, berättade drottning Silvia i en lång intervju med TV4:s Malou von Sivers 2014.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.