Madeleines besked: Kommer inte hem i jul

Prinsessan Madeleines och Chris O'Neils övernattningslägenhet i Stockholm renoveras.
Prinsessan Madeleine meddelar att hon inte kommer kunna åka hem i jul.
Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET

Pandemin har satt käppar i hjulet för prinsessan Madeleines julfirande.

Nu meddelar kungligheten att hon inte kommer hem till Sverige under helgdagarna.

”Detta år tynger det mig att jag inte kommer att kunna åka hem, men mitt hjärta är med hela Sverige”, skriver hon på Instagram.

Prinsessan Madeleine har sedan flera år tillbaka bott med sin familj i Florida i USA. Vanliga år brukar familjen resa till Sverige under julhelgen för att fira med resten av kungahuset.

Men i år blir inget som vanligt. Via sin Instagram skriver nu prinsessan Madeleine att hon inte kommer att kunna åka hem i år, något hon beklagar.

Hovet: ”Vi är i en pandemi”

Enligt Margareta Thorgren, hovets informationschef, var det ett väntat besked.

– Kungafamiljen har känt det här till sedan en lång tid tillbaka. Vi är i en pandemi och det innebär att man får fira jul annorlunda i år. Så familjen stannar hemma i sitt hem i Florida, säger hon.

Även kungligheterna i Sverige har fått ändra sina julplaner med tanke på smittan. I år får de fysiska mötena bytas ut mot digitala träffar.

– Många familjer som inte har möjlighet att ses över helgerna i jul kan ju umgås digitalt i stället. Så gör även kungafamiljen, säger Margareta Thorgren.

https://www.instagram.com/p/CI-1YdoDxqw/

Madeleine om pandemin

Florida är ett av de områden i världen som drabbats hårdast av pandemin, med över en miljon smittade. I SVT:s ”Året med kungafamiljen” har prinsessan berättat om sitt liv mitt i coronahärden.

– Om någon skulle ha sagt till mig att vi skulle behöva hållas inomhus i fem månader så vet jag nog inte om jag skulle börja skratta eller gråta, säger hon i programmet.

Nu har det gått nästan ett år sedan familjen var i Sverige senast, och kungligheten beskriver hur hon saknar vännerna och familjen.

– Barnen frågar nästan varje dag: ”när får vi åka till Sverige?”. Vi alla saknar Sverige jättemycket, säger hon i programmet.

Se mer

Prinsessans val kring bilderna på barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.